YATAY FREZE MAKİNASI

 

Makinenin Tanımı;

 

         Freze makinesi mobilya tablalarının ön cumbalarına, çerçeve konstrüksiyonlu işlerin çıtalarına, kalınlığı fazla tablalara, masa ve sehpa tablalarına ve sürme camlı mobilyalarda cam çıtalarının ön cumbalarına kordon açılmak suretiyle mobilyanın daha güzel ve zarif görünmesini sağlayan araçtır. En önemli şekillendirme makinelerinden biri olan alt freze, parçalara lamba, kiniş, kordon, pah, erkek zıvana, kırlangıç kuyruğu kızak ve kanal açma, kenar şekillendirme ve temizleme gibi çok amaçlı olarak kullanılır. Piyasada yatay freze olarak anılan makinenin motor ve milinin tablanın altında olması nedeniyle “Alt Freze”olarak adlandırılır. Makine kalıplama dekoratif etkiler ve eklem yerleri için malzemenin kenar ve uçlarını kesmek için kullanılır. Takılan çeşitli top veya yıldız bıçaklar vasıtasıyla çok değişik şekiller verilmesi mümkündür. Bu makine kullanılmadan önce ve kullanım esnasında önlemler alınmaz ise tehlikeli bir makinedir. Yüksek dönme hızı ve işin doğası uygun koruyucuların düzenlenmesini zorlaştırır. Seri imalat atölyelerinde cumbalara tutkallanmış masif parçaların alttan ve üstten aynı zamanda rendelenmesini sağlayan bu makine zamanı seri imalatta en çok kısaltan makinelerin başında gelir.

 

Makinenin Yapısı

        

         Frezeler mil çapına ve tabla büyüklüğüne göre ölçümlendirilir. Okullarda kullanılan Freze makinelerinin çoğunun mil çapı 8-20 mm tabla ölçüleriyle 50*70 cm’dir.

         Makine gövdesi oturaklı ve çoğunlukla dökme demir olup kullanılan yüzeye tesviye edilmiştir. Makine yardımcı aygıtlarla donatılmıştır. Bu aygıtların yardımı ile değişik işlerin kolaylıkla yapılması sağlanır. Motor güçleri fazla olduğundan verimleri yüksektir. Bu makinelerin bazılarında seri üretime uyum sağlamak için otomatik çalışma düzenleri de vardır.

         Freze basit bir makinedir. Tezgah orta kısmından çıkan bir mil, ağır bir çelik kaide, bir motor ve hareket mekanizması ve bir parmaklık (siper)dan oluşur. Tezgah ortasında ince uzun parçalar için bir yiv vardır. (El Siperi), Makinelerin çoğunda mil parçaya ve sipere pozisyon vermek için yukarı aşağı hareket ettirilebilir. Bazılarında da tezgah yükseltilebilir veya alçaltılabilir. Pürüzsüz bir şekillendirme için makine 7200-8500 devir / dakika arasında bir hızda çalıştırılmalıdır. Makinede kesicilerin çok çeşitli türleri vardır. En güvenlisi bütün temel işlemler için önerilen üç dilli katı tiptir.

         İş verimi arabalı, otomatik iş besleme tablalarının takılması ile daha yüksek boyutlara ulaşır. En önemli kısımları millere takılarak esas işleri yapan kesici bıçaklar veya Freze kafalarıdır. Freze kafaları çok çeşitli şekillerde geliştirilmiştir.        

 

        Freze Makinesi Ana ve Yardımcı Elemanları

        

         Bu makinelerin başlıca parçalarını sıralayacak olursak;

GÖVDE

1.     Tabla

2.     Yardımcı aygıtlar

3.     Miller ve yataklar

 

Gövde; Preslenmiş çelik dökme demir yada ağaçtan yapılmış olup motoru ve tablayı taşır. Makinenin diğer parçalarını üzerinde taşır. Makinenin konstrüksiyon  özelliğine ve kullanım amacına göre çok değişik yapıda imal edilmiştir. Genel olarak makine gövdelerini şu ana gruplarda toplamak mümkündür.

 

A) Kapalı Gövdeler: Daha çok ağır tip Freze makinelerinde görülür. Dökme demirden ve bütün olarak yapılmıştır. Akuple motor, dişliler, ayarlama ve vites kolları, koruyucu kapaklar vb. parçalar kapalı gövdeye dengeli ve emniyetli bir şekilde bağlanmıştır. Özellikle hareketli bölümler toz, talaş ve darbe gibi dış etkilerden korunmuştur.

        

         B) Açık Gövdeler: Hafif makinelerde görülen bu gövde tipinde makinenin yapısı sadeleştirilmiştir. Madeni veya ağaçtan bir sehpa üzerine oturtulmuştur. Genellikle yanları açıktır veya saç kapaklarla kapatılmıştır.

 

         Tabla; Tabla işlenmiş dökme demirden yapılmış, siperi ve işlenecek parçayı üzerinde taşır. Parçaların üzerinde işlenmesi nedeniyle, tabla parça işlemeyle ilgili tüm aparatları üzerinde bulundurur. Tabla makinede iş parçasının üzerinde sürdüğü veya üzerine bağlandığı düzgün yüzeyli bir plakadır. Makine tablaları ya sabittir yada parça üzerinde sürülerek işlenir; veya tabla hareketlidir. Üzerine bağlanan parça ile birlikte sürülür. Makine tablaları çoğunlukla dökme demirden yapıldığından dayanımını artırmak ve eğilmeyi önlemek için alt kısmı çerçeve (ızgara) şeklinde pekiştirilmiştir. Sürtünmeyi azaltarak parçanın hareketlerini kolaylaştırmak için üst yüzeye ince kanallar (yiv) açılmıştır. Tabla üzerinde yardımcı aygıtlar bağlanması için kanal ve delikler bulunur. Tabla üzerinde bulunun aparatlar ve işlevleri şunlardır;

 

         A) Siper bağlama ve talaş toplama düzeni: Parçaların işlenmesi esnasında işleme derinliğinin ayarlanması için siperin ileri-geri hareket etmesi gerekir. Bu hareket siper bağlama düzeni ile sağlanır. Makine modellerine göre değişebilmekle beraber. Siper, gövdesine uyacak aralıkta bağlanmış dik iki cıvata ve üstten takılan kollu veya saplı vidalarla tablaya bağlanır. Siperin ince ayarı ise özel vidalarla sağlanır. Çalışma emniyeti açısından işlemden çıkan talaş, bağlama düzeni ile komple yapılan toplama düzeni ile birlikte aspiratör sistemine çekilir.

        

         B) Mil boşluğu: Milin yukarı çıkması ve çalışması için tablanın ortasında bırakılan boşluktur. Ayar, sökme ve takma işlemlerinde çalışma rahatlığı açısından boşluk kapakları parçalı olarak yapılır ve isteğe göre genişletilip daraltılabilir.

 

         C) Siper: İş parçalarının dayanarak düzgün ve belirli bir doğrultuda işlenmesini sağlar. Siperin ana gövdesi dökme demirden, siper bağlama ve talaş toplama düzeni olarak yapılır. Parçaya yataklık eden esas siper ahşaptan yapılır ve ileri geri hareketi sağlayacak bir bağlama düzeni ile bağlanır. Ahşaptan yapılmış ön ve arka siper parçaları genellikle aynı doğrultuda kullanılmakla birlikte yapılacak işin özelliğine göre özel ayar düzeni yardımıyla, talaş kalınlığı kadar farklı doğrultuda ayarlanabilir. Ayrıca siper parçaları kullanılan kesicinin çapına göre birbirine en yakın ve emniyetli bir aralıkta ayarlanır. İşlemlerin emniyetli bir şekilde yapılabilmesi amacıyla sipere yönelik olarak üst ve yan baskı çubukları ve özel koruyucular kullanılabilir. Alt freze makinesinde normal siperden başka özel amaçları karşılayacak çok değişik yardımcı siperler yapılabilir.

         Yardımcı aygıtlar;

 

         A) Kızaklı Gönye Siperi (Hareketli Siper): Genişliği dar olan parçaların boy profillendirilmesinde parçaları emniyetli bir şekilde itilmesi amacıyla kullanılır. Kızaklı gönye siperi daire testerelerde olduğu gibi direkt tabla üzerine açılmış olan kanal içinde çalışabileceği gibi makinenin ön tarafına yapılmış özel bir kızak düzeni ile de çalışabilir. Hareketli siper işlenecek parçaların belirli bir doğrultuda kesiciye verilmesi için kullanılan aygıttır. Hareketli siperin bir başka sürgülü iş tablalarıdır. Bunlar mafsallı bir destekle makara üzerinde hareket eder. Ayarlı siperler yardımı ile parçayı belirli bir eğimde işlemek mümkündür. Sürgülü iş tablaları daha çok makine tablalarından taşan parçaların sürekli işlenmesinde kolaylık sağlar. Aygıtlar her işte kullanılmadığı için çıkarılıp ayrı bir yerde saklanabilir.

 

         B) Bağlama aygıtları: Hareketli tablalarla yapılan işlerde parçanın oynamaması için kullanılan sıkma düzenidir. Bu aygıtlarda sıkma işi vidalı yada eksantrik bir kolla yapılabilir.

 

C) Yardımcı Destek: Kapı pencere ve kapak gibi boy ve genişlikleri büyük ve ağır olan işlerin kenarlarına lamba, pah gibi oluşumların uygulanması esnasında gerekli önlem alınmazsa veya tabla genişliği yeterli olmazsa iş tabladan aşağı düşmek isteyecek bu da işlemin sağlığını etkileyecektir. Bu sakıncayı önlemek için tabla içerisine sürülebilen hareketli destekten faydalanılır.

 

         D) Otomatik İticiler: Sipere dayanarak işlenen parçaların seri bir şekilde beslenmesinde kullanılır. İtici sürekli çalışmalarda parçanın hareketini sağlayan aygıtlardır. Parça beslemeye kaptırıldıktan sonra itme yapılmaz, yeni bir parça verilir. Otomatik sürücü tabla üzerinde bu amaç için hazırlanmış deliklere cıvatalar ile bağlanır. Kullanılmadığı zaman makineden uzaklaştırılabilir veya siper arkasına alınabilir. Ayrı bir motordan hareket alan teker veya makaralar işlenecek parçayı belirli bir ilerleme hızına göre kesiciye verir. Bu makara veya tekerleklerin çevreleri parça yüzeyini zedelemesi ve tutuculuk sağlaması için, sert kavukçuk veya plastik bir gereçle kaplanmıştır. Otomatik iticiler pratikte Almanca aslından alınarak forschup aparatı diye de adlandırılmaktadır.

         E) Koruyucular: Ağaç işleri makinelerinde kesiciler yüksek devirle ve açıkta çalışmaktadır. Bu sebepten sık sık iş kazalarının ortaya çıktığı görülmektedir. Bu kazaları önlemek amacıyla özel koruyucular kullanılır. Değişik makinelere göre çok değişik biçimlerde olan bu koruyucular, kesicinin çevresini az veya çok kapatarak, elin korunmasını sağlar. Koruyucular parça kalınlığına göre ayarlanabilir.

F) Sehpalar: Makinelerde çok uzun boyda ağır parçalar işlenirken, bir baştan desteklik yapmak üzere, çeşitli sehpalar kullanılır. Geniş bir taban veya çatal ayak üzerine oturan ve çoğunluk makine tablası yüksekliğine göre ayarlanabilin bu sehpaların üzerinde birer silindir bulunur. Parça ileri sürüldüğünde bu silindir dönerek hareketi kolaylaştırır.

         G) Diğer Yardımcı Aygıtlar: Bir makinede yukarıda sayılanlar dışında sıkma vidaları, ayar volanları, hareket kolları ve pedalları, dişliler,kızaklar vb. gibi çok sayıda ve özellikte yardımcı parçalar vardır. Bunlar ayrı bir aygıt şeklinde olabildiği gibi, makinenin yapısı gereği tamamlayıcı şekilde de olabilir.

 

Miller ve Yataklar; Miller işlenmiş yüksek kaliteli çelikten yapılmış olup üzerine bıçak takılacak flanş vb. aparatları bulunan gücünü akuple veya kayışlar yardımı ile motordan alan bir makine elemanıdır. Mil üzerine çeşitli şekillerde kesiciler vasıtasıyla esas şekillendirme işlemini gerçekleştiren ana elemanlardan biridir. Mil tabla düzlemine dik konumda çalışır ve istenilen açıda eğimlendirilebilir.

Freze milinin dibi genellikle koniktir ve motordan hareket alarak dönen mil kovanı içine yerleştirilecek bağlama somunu ile sıkıştırılır.

         Bir makinede kesicileri ve kasnakları taşıyan millerle parçanın ilerlemesini sağlayan silindirler, yüksek veya alçak devirlerle dönüş yapar. Bu dönüşte millere desteklik yapmak ve sürtünmeyi en aza indirmek makinenin verimi bakımından büyük bir önem taşır. Zira, azaltılan sürtünme ile hareketin kolaylaştırılması kuvvet kaybını azalttığı gibi zamanla aşınmaya ve sarsıntılı dönüşlere de engel olur.

         Yataklar, taşıdıkları millerin devir sayılarına ve özelliklerine göre başlıca iki grupta toplanabilir.

 

A)Düz Yataklar: Bunlara kaymalı yataklar da denir. Mil ucuna uygun olarak yapılmış ve dikkatle alıştırılmış bu yatakların iç çeperleri, milin aşınmasını önleyecek, font, bronz, pirinç, beyaz metal vb. gibi daha yumuşak metallerle kaplanmıştır. Bunlar dışında özel amaçlarla yapılmış sentetik gereçlerle kaplanmış yataklarda vardır. Uzun süre aşınan ve laçkalaşan düz yataklar yeniden kaplanmak ve alıştırılmak suretiyle kullanılır uruma getirilir.

         Sürtünmeyi ve dolayısı ile aşınmayı azaltan faktörlerden biriside yağlamadır. İki yüzey arasında bir katman yapan yağ kaymayı kolaylaştırarak büyük ölçüde aşınmayı engeller. Bazı düz yataklarda yağın dışarıya akması önlemek için iç çeperlere eksen doğrultusunda kanallar açılmıştır.

         Her çeşit düz yatakların dıştan yağlanmasında değişik yöntemler kullanılmaktadır. Genel olarak dışa açılan kapaklı bir yağ deliğinden özel yağ pompası ile yağlama yapılır.

 

         B)Rulmanlı Yataklar: Özellikle yüksek devirli ve fazla ağırlık taşıyan millerde rulmanlı yataklar kullanılır. Rulmanlı yataklarda sürtünme kat sayısı, düz yataklara göre çok büyük bir yüzde ile düşürülmüştür. Zira bu yataklarda kayma yerine, sürtünme bakımından kat kat düşük olan yuvarlanma vardır.

         Rulmanlı yataklar genel olarak iç içe iki bilezik ile bunların arasında yuvarlanan küresel veya silindirik parçalardan ibarettir. Bu bakından rulmanlı yataklarda bilyalı ve silindirli olmak üzere başlıca iki grupta toplanabilir.

         Yukarıda bilyalı ve silindirli yataklara ilişkin örnek görülmektedir.

         Bilyalı yataklar fazla yük taşımayan fakat yüksek devirle dönen miller için uygundur. Bunlarda hem yük ve hem de yüksek devirle çalışanlar için çift sıralı bilyalı yataklar kullanılır.

         Rulmanlı yatakların ikinci türü silindirli olanlardır. Alçak devir ve fazla yük için bu yataklar elverişlidir. darbeli millerde eğmeçli fıçı biçimli silindirli yataklar büyük bir direnç gösterir. Çok küçük çaplı yataklarda(İğneli Rulman) adı verilen ve rulmanları iğne şeklinde olanlar kullanılır. Bunlar dışında makinenin ve milin özelliğine göre konik rulmanlar, gezgin bilezikli rulmanlar vb. gibi daha çok rulman çeşitleri vardır.

         Rulmanlı yataklarda, düz yataklar gibi sürekli olarak yağlanır. 

 

Makinenin Elektriksel Donanımı ve Motorları;

         Makinenin dahili elektrik tesisatı tamamen yapılmıştır. Makineyi elektrik şebekesine bağlamak için şartel üzerindeki bağlantı tablası üzerindeki kapağı çıkarılır. Makinenin şarteli hız ve dönüş yönünü değiştirecek şekilde yapılmıştır. Milin dönüş yönünü değiştirmeden önce, daima milin durmasını bekleyiniz.

 

1.     Tabla  ölçüleri: Ortalama 80x80 cm

2.     Mil çapı: 30-40mm

3.     Mil dönme hızı: 3000-18000 devir/dakika(genellikle çift devirli olur)

4.     Kesme hızı: 30-90 m/sn

5.     Sevk hızı: 6-90 m/dak

6.     Motor gücü: 3-5 BG

Makinede Kullanılan Kesiciler;

         Bir mekanik etki sonucu  gereçlere istenilen biçimin verilmesini keserek sağlayan araçlara kesici adı verilir.

         Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi, ağaç işleri makinelerinde ağaçların istenilen ölçüde bölümlere ayrılması, yüzeylerinin düzeltilmesi, lamba, kiniş, kordon açılması gibi işlemler için değişik özellikte kesicilere ihtiyaç vardır.

Kesiciler makineye takılması ile değişik tip ve çapta kordon istenilen şekilde kiniş vb. açılabilmesi sağlanmaktadır. Kesiciler değiştirilirken şu yol izlenebilir; Milin kasnakla irtibatta olduğu alt kısımda mili dönmeyecek şekilde sabitleyecek bir kol vardır. Bu kol 90° döndürüldüğünde mili kilitler ve dönmesini engeller. Sonrasında milin somununa ait olan anahtar milin en üst noktasında olan somuna takılır. Makinelerde bıçakların sökülme yönü milin dönme yönünedir. Yani somunda kontr somundur. Anlam olarak biz bıçağı tam sıkmadan bırak sakta sıkma yönü milin dönme yönüne ters olduğundan makinenin çalışma sırasında kendiliğinden bir ölçüde sıkma sağlamaktadır. Takılan anahtar ile milin dönme yönünde somun gevşetilerek varsa flanşlar ve kesici milden çıkarılarak ihtiyaç duyulan kesici mile takılır. Takılırken kesici ağzı bıçağın dönme yönünde olmasına dikkat edilmelidir. Kesici mile takıldıktan sonra somun tutturularak anahtar ile milin dönme yönüne ters olarak sıkma sağlanır. Sonrasında milin alt tarafındaki sabitleme pimi gevşetilir, siper istenilen yakınlığa getirildikten ve bıçak yüksekliği ayarlandıktan sonra çalışmaya başlanabilir.

Ağaç işleri makinelerinde kullanılan kesicileri etki şekillerine göre başlıca üç grupta toplamak mümkündür:

 Bıçaklar: En fazla kullanılan bu kesiciler tek veya çok ağızlı olur. Mil çevresinde dönen kesici ağızlar birbiri peşi sıra ağaca dalarak talaş çıkarıp biçimlerine uygun bir şekil verir. bu sebepten makine bıçakları düz veya profilli olur. Freze bıçakları çok çeşitli şekillerde geliştirilmiştir.

1. Top bıçaklar: İş parçalarının kenarlarını temizlemede kordon ve lamba açmada değişik ağız ve biçimli bıçaklar kullanılır. Bunlar makine miline bağlanan top üzerine takılarak kullanılır. Bıçak sayısı 2-3 olmalıdır. Top genişliği 2-15 cm arasında değişmektedir.

2. Yaprak bıçaklar: Değişik ağız ve şekilli olan iki takım halinde bulunur. İki flanş arasında sıkıştırılarak kullanılır. Yaprak bıçaklar takılırken flanşların iyi sıkışması gerekir. Dar bıçaklar top üzerine takılarak flanşlar arasına sıkıştırılır.

3. Yıldız bıçaklar: Takım çeliğinin gövdesine çeşitli şekiller açılarak kullanılan bıçaklardır.

4. Disk bıçaklar: Değişik kalınlıklardaki derin zıvana ve kiniş açma işlemlerinde tek veya gruplar halinde kullanılan bıçaklardır.

5. Üstten takılan bıçaklar: Kırlangıç kuyruğu kanal ve kızak, değişik şekillerde profil çekmek üzere kullanılan bıçaklardır.

6. Grup bıçakları: Değişik şekillerde parçaları ve çok şekilli iş parçalarına şekil vermek amacıyla kullanılan ve birden fazla bıçaktan oluşan kesicilere denir.                        Bıçaklar ya bir bütün olarak yapılmış yada yaprak şeklinde bulunur. Yaprak bıçaklar doğrudan makine miline veya top ve başlık denilen özel taşıyıcılara takılarak kullanılır.

         Yaprak bıçakların çalışırken fırlamamaları için başlıklara takılmalarında konik baskı kirişleri, kamalar ve cıvatalı sıkıcılarla gerekli emniyet şartları sağlanmıştır.

Çok değişik bıçaklara göre değişik taşıyıcı ve bağlama yöntemleri vardır. Makine bıçakları kesimde temiz bir yüzey ve üstün verim sağlamaktadır.

          Testereler: Daha çok biçme yani ağaçları istenilen ölçüde bölümlere ayırmada kullanılan bu kesiciler başlıca düz(Şerit) veya dairesel(Daire testere) biçimde olurlar. Her ikisinde de mekanik etki şekli, doğrusal veya dairesel bir hareket sonucu, sivri uçlu dişlerin peş peşe ağaca dalarak koparması ve dişe verilen çapraza uygun bir boşluk bırakması olarak özetlenebilir. Bu sebepten biçmeden elde edilen kesim yüzeyi makine bıçakları kadar düzgün olamamaktadır.

          Matkaplar: Bir dönüş hareketi sonucu eksen doğrultusunda ilerleyerek dairesel kesme yapan araçlara matkap denir. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi, matkaplar özellikle bir delme aracı olup, alından kesme yapar. Silindirik yan yüzeylerin temiz çıkması veya zıvana delikleri gibi uzatılması gereken delme işlemlerinde matkabın yan kesicilerinin de bulunması gerekir. Matkaplarda, sürtünme yüzeyini azaltmak için kesici ağız çapı geriye doğru az veya çok düşürülmüştür.

Makinede Yapılabilecek İşler:

         1. Düz Şekillendirme; Bu yöntemin bir adı da sipere dayayarak çalışma olarak da adlandırılabilir. Bu yöntem daha çok düz parçalara lamba kiniş profil açma ve rendeleme işlemlerinde kullanılır. Şekillendirme işlemlerinde ön ve arka siper aynı hizada ayarlanırken rendeleme işlemlerinde arka siper talaş kalınlığı kadar öne çıkarılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 7. Alt freze kullanımı ve parçanın verilmesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 8. Ahşap siper

 

         İşleme başlamadan önce yapılması gerekenleri sıralarsak

 

1-Doğru şekilde bir kesici seçin ve anahtarlanmış rondela ve altıgen somun ile mil üzerine kilitleyiniz. Somunu sıkıştırırken mil bir anahtar ile güvenli bir şekilde tutulabilir veya sabitlenebilir.

2-Kesicinin kesilecek malzemeye doğru döndüğünden ve malzemenin dönen kesiciye ter yönde beslendiğinden emin olmak için kontrol ediniz.

3-Kaideyi veya mili kesmeyi gerekli şekilde doğru yerde yapılması için ayarlanır.

4-Kesme derinliği için siperi konumlandırınız. Kenarın tümünün şekillendirildiği kalıplama işlemlerinde iki arka siper kesim yapıldıktan sonra işlemi destek için ileri yönde hareket ettirilmelidir.   

5-Mümkün olduğu kadar malzemeyi siperden ve tabladan ayırmayan yaylı tutturma araçları kullanınız. Bunlar aşırı gergin kullanılmamalıdır.

6-Malzeme ile aynı kalınlıkta artık bir parça üzerinde deneme yapılır. Sol el ile malzemeyi tabla ve sipere sıkıcı dayayıp sağ el ile yavaşça makine beslenir. Kesimin derinliği ve konumu kontrol edilir.

         7-Tabla kanalına daha dar malzemelerin maktasını veya dar cumbalarını şekillendirmede malzemeyi tutması için el siperi kullanınız.

         8-Şekillendirme bıçak siperin dikey düzlemine göre profil derinliği kadar dışarı çıkartılır. Makine çalıştırılmadan parça ile birlikte ön ayarlama yapılır ve ondan sonra esas işleme geçilir. Genişliği ve derinliği fazla olan işin özelliğine göre birkaç kademede genişlik ve derinlik ayarı ile makineden geçirilmelidir. Özellikle tek bıçaklı işlemlerde bu kural daha da önem kazanır.

         Makinenin kendi siperi dışında milin yatması yada ahşap siperler yardımıyla pahlı şekillendirme yapılabilir.

         Pahlı Şekillendirme: Prizma veya piramit biçimli sütunlar, cumbaları kenar sayısına uygun açıda eğik olarak rendelenmiş parçalardan meydana gelir. Bu gibi parçaların cumbaları (makinenin mili eğilemiyorsa) eğik düzlem şeklinde bir kalıp kullanılarak istenilen açıda rendelenebilir:

1-Uygun büyüklükte ve aynı kalınlıkta hazırlanmış olan iki parçamın birer cumbaları eğik olarak rendelenir ve bu kenarlarından menteşe ile birbirine bağlanır.

2-Eğik duracak olan hareketli parçanın kenarına bir siper parçası vidalanır.

3- İki parçanın birleşme yerinde ve orta kısmında mil ve bıçakların geçebileceği bir boşluk açılır.

4-Kalıbın sabit parçası işkence veya vida ile makine tablasına bağlanır.

5-Hareketli parçanın altına istenilen eğimi sağlayacak şekilde üçken takoz bağlanır veya kalıbın istenilen açıda ayarlanabilmesini sağlayacak düzen düşünülür. Aşağıda solda freze makinesinde eğik cumba rendeleme kalıbı, sağda freze makinesinde açısı ayarlanabilen bir kalıp görülmektedir.

6-Makine miline düz top veya yaprak bıçaklar takılır.

7-Makine çalıştırılır, parçalar kalıbın siperine dayanarak itilmek suretiyle cumbaları rendelenir.

         Aşağıda pahlı ve dışbükey parçaların alt frezede işlenme şekli görünmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Şekil 9. Pahlı iç bükey ve dış bükey parçalarının işlenmesi

 

         2.Parçaların Rulmana Dayanarak İşlenmesi: Diğer bir ifade ile düzensiz şekillendirme olarak adlandırılabilir. Eğmeçli dış hatlara sahip parçaların şekillendirilmesinde makinenin kendi siperinden veya atölye de yapılacak siperlerden faydalanılamaz. Bu gibi durumlarda, makine miline takılan rulmandan (bilya) faydalanılır. Maksimum talaş derinliği rulmanın dış çevresi ile bıçağın dış çevresi arasındaki mesafe kadardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 10. Parçanın rulmana dayanarak işlenmesi

 

         İşleme başlamadan önce öncelikle yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

         1- Siper kaldırılır.

         2- Doğru şekilde bir kesici ve doğru kesme kalınlığı verecek bir rulman seçilir. Halka iki kesicinin üstünde, altında veya arasında kullanılabilir.

         3- Rulman ve kesici mile kilitlenir.

         4- Küçük kılavuz pimini, milden birkaç inch uzakta bir yere tabla ortasına doğru yerleştirilir. Pimi tabla açıklığının bitişiğindeki iki delikten doğru olana yerleştirilir. Eğer kesici saat yönünde dönüyorsa sağdakini saat yönünde dönmüyorsa soldaki kullanılır.

         5- Rulmana dayanan malzemenin düzensizlik içermediğini görmek için kontrol edilir.

         6- Makine çalıştırılır. Malzeme rulmana ulaşana kadar, malzemeyi desteklemek için kılavuz pimini dayanma noktası olarak kullanınız. Eğer malzeme köşe içermiyorsa önce uçtaki damarları kesilir.

         7- Kenar şekillendiği zaman malzemeyi rulmana karşı sağlam (sabit) tutunuz ve sadece milin dönüşünü ters yönünde şekillendirme yapınız. Şekillendirme başladıktan sondan malzemeyi pime ve rulmanla dayayarak işleyiniz.

         Parça işlenirken parçanın tek dayanak noktası rulmanın düş çevresindeki çizgi olduğundan, parçanın başlangıcında bıçağa verilmesi oldukça tehlikelidir. Bu nedenle parça bıçağa verilirken emniyet açısından bıçağa yakın bir pozisyonda tabla üzerine bir pim takılması veya parça yerleştirilmesi yerinde olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 11. Rulmana dayayarak işlemede emniyet pimleri

 

Parça boylarının rulmana dayanarak işlenmesinde tablaya takılabilen kızaklı gönye siperinden veya bu amaçla yapılmış tablalardan yapılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 12. Parça boylarının rulmana dayanarak işlenmesi

         Eğmeçli işlerin freze makinesinde temizlenmesi, şekillendirilmesi ve lamba kordon vs. açılması için her eğmecin özelliğine uygun siper kullanılır.

        

 

         Bu siperler:

1-    Eğmeçli siperler

2-    V şekilli siperler

3-    Çember siperler

4-    Makine siperine takılan rulman veya bilezikler ve bazen de

5-    Makine milinin kendisidir.

 

Eğmeçler: başlıca iki gruba ayrılır:     

1-Daire şekilli eğmeçler

                 2-Daire şekilli olmayan eğmeçler.

 

1- Daire şekilli eğmeçler: Yuvarlak masa kasnakları ve tablaları gibi işlerdir. Bu tip işlerin freze makinesinde temizlenmesi ve ölçüsüne getirilmesi, aşağıda anlatılan yöntemlerle yapılır.

 

A.Daire şekilli bir tablayı temizlemek: Önce şerit testere makinesinde kesilerek hazırlanmış olan daire şekilli tablaların kenarlarının freze makinesinde temizlenerek ölçüsüne getirilmesi, tıpkı kesilirken olduğu gibi, bıçak uçuş dairesinden yarıçap uzaklığında bağlanmış olan bir eksen pimi üzerinde tablanın döndürülmesiyle sağlanır. Bu iş için, aşağıda anlatıldığı şekilde bir kalıp yapılır:

 

1-Yukarıda görüldüğü gibi bir çerçeve hazırlanır ve iki orta kayıdının iç kenarlarına boydan boya kinişler açılır.

 

2-Bu kinişler içinde ileri geri hareket edilecek şekilde bir süngü parçası hazırlanır ve üzerine bir eksen pimi takılır. Sürgünün sapı, çerçevenin ön kayıdına açılmış olan yuva içinde işleyebilecek şekilde ince yapılır. Sapının ortasında sıkma cıvatasının geçmesi için bir yarık açılır ve kelebek somunlu sıkma cıvatası yardımıyla, sürgünün istenilen eksen uzaklığında ayarlanarak sıkılması sağlanır.

 

3-Temizlenecek  olan tablanın alt yüzüne ve merkezine eksen pimi çapında bir delik delinir, sürgü geri çekilmiş durumda iken tabla eksen pimine oturtulur.

 

4-Bıçakların ilk teması anında iş tablası A oku yönünde bir darbe görür ve çalışanın kontrolünden kurtularak parçalanmalara ve çeşitli kazalara sebep olabilir. Bu tehlikeyi önlemek ve tablayı frenlemek için kalıba, şekilde görüldüğü gibi bir destek takozu düzeni eklenmelidir. Sağlam frenleme yapması için takozun başına yumuşak ve kalın bir lastik yapıştırılır. Kelebek somunlu bir cıvata yardımıyla eksene istenilen uzaklıkta sıkılması, portatif bir yay yardımıyla da tabla kenarına devamlı olarak baskı yapması sağlanır.

 

5-Makine miline düz top bıçak takılır.

 

6-Makine çalıştırılır, iş tablası elle sıkıca kavranır ve sürgü bıçağa doğru yavaşça yaklaştırılır. Bıçak işe istenilen miktarda dalınca sürgünün kelebek somunu sıkılarak eksen sabitleştirilir ve tabla yavaşça döndürülmek suretiyle temizlenir. Seri işlerde, bu ayar yapıldıktan sonra sürgünün ön tarafına bir stop takozu bağlanır.

İnce bir temizleme talaşı yerine, fazla talaş kaldırmayı gerektiren kordonlar açılacaksa, işi bir defada vermek temiz ve güvenli olmaz. Birkaç ayarda talaş vererek işlemi tamamlamak gerekir.

İş tablası bütün daire olmayıp, kenarları dışbükey daire yaylarından meydana geliyorsa, bu kenarlarda aynı kalıp ve yöntem yardımıyla frezede temizlenir.

 

B .Daire şekilli kasnakların dışını temizlemek:

 

1-Ortadan kertme geçmeli olarak hazırlanmış iki parçanın başlarına, kasnağın içine oturabilecek şekilde kertikler açılır ve bu kertiklere sivri uçlu pimler takılır.

 

2-Kasnak, sivri uçlu pimler yardımıyla bir kertme geçmeli parçalara bağlanır. Ve birlikte eksen pimi üzerine oturtulur.

 

3-Kertme geçmenin tam ortasına, yukarıda anlatılan kalıptaki eksen piminin geçmesi için bir delik delinir.

 

4-Makine çalıştırılır, kalıbın sürgüsü istenilen yarıçap uzaklığında ayarlandıktan sonra kasnak yavaşça döndürülerek temizlenir.

 

C. Daire şekilli kasnakların içini temizlemek: Kasnakların iç kısımları yukarıda anlatılan şekilde temizlenmiş olan dış yüzlerinin bir V siperine dayanarak döndürülmesiyle temizlenir.

 

1-V siperi, bütün bir parçanın kertilmesiyle veya iki ayrı düz parça şeklinde hazırlanır ve kasnak büyüklüğüne uygun ayarda işkencelerle tabla üzerine bağlanır.

 

2-Makine çalıştırılır, kasnak bıçakların üzerinden geçirilerek tablaya konur ve bıçaklara dokundurulmadan önce siperin sağ kenarına dayanır. Sonra yavaş yavaş A oku yönünde döndürülerek sol kenara dayanır. Bu anda bıçaklar kasnağa talaş kalınlığı kadar dalmış olur. Kasnak, siperin her iki noktasına da devamlı dayanarak aynı yönde döndürülmek suretiyle temizlenir.

Kasnakların  iç kısımlarına aynı yöntem ile kiniş, kordon ve lamba açmak mümkündür.

 

2.Daire şekilli olmayan eğmeçler; Merkezlenme imkanı bulamayan daire parçası şekilli kayıtlar ile dairesel olmayan bütün eğmeçler, örnek kalıplar yardımıyla temizlenir. İşlem sırasında kalıp genellikle çember siperlere veya rulmanlara dayanır. Burada dikkat edilecek en önemli husus, iş parçası bıçaklara dokunmadan önce kalıbın mutlaka sipere dayanmasıdır. Çünkü ancak bu suretle iş parçasının bıçağa güvenli bir şekilde yaklaştırılması ve istenilen miktarda talaşın verilmesi kontrol altına alınabilir. Aksi durumda, desteksiz olan parçaya serbest ve anı olarak dalan bıçaklar, onu çalışanın kontrolünden çıkararak çeşitli kazalara sebep olabilir.

Örnek kalıp ile eğmeçli işlerin temizlenmesinde başlıca iki durumla karşılaşılır:

 

a-Belirli bir başlangıç köşesi bulunmayan kenarları çepeçevre temizlenecek olan parçalarda işleme, uzun kenarların orta kısımlarından başlanır. Çember siper kullanıldığında kalıp, bıçak dönüş yönünün aksi tarafından sipere dayanır ve yavaşça siperin dayanma noktasına yaklaştırılır, bu noktaya devamlı dayanarak döndürülmek suretiyle temizlenir. Kalıp eğer rulmana dayanarak çalışılacaksa, yine bıçak dönüş yönünün aksi tarafına ve makine tablasına, rulmana teğet durumda eğmeçli bir siper parçası bağlanır. Kalıp önce bu sipere dayanarak yavaş yavaş bıçaklara yaklaştırılır ve rulmana dayanarak döndürülmek suretiyle iş temizlenir.

 

b-Eğmeçli kayıtları veya başlangıç köşesi bulunan eğmeçli tablaların temizlenmesinde yukarı anlatılanın aksine olarak kalıp, bıçak dönüş yönü tarafından çember sipere veya rulmana dayanarak bıçaklara yaklaştırılır ve devamlı sipere dayanarak işlem tamamlanır.

Aksine mecbur kalınmadıkça rulman veya çember siper, bıçakların üst kısmına takılmalı, dolayısıyla örnek kalıp üste, iş parçası da alta getirilmelidir. Bu husus, çalışanın güvenliği yönünden oldukça önemlidir.

 

Eğmeçli parçalara lamba, kiniş ve kordon açmak: Yukarıda anlatılan yöntemlerle temizlenerek ölçüsüne getirilmiş olan dairesel veya değişik eğmeçli parçaların cumbalarına veya yüzlerine lamba, kiniş ve kordon açmak, eksen pimli veya örnek kalıp kullanmayı gerektirmez. Aşağıda bu tip işlerden birkaç örnek verilmiştir.

 

a. Daire şekilli tabla veya kasnakların etrafına lamba kiniş ve kordon açmak:

             

            1-Makine miline istenilen lamba, kiniş veya kordon bıçakları takılır ve ayarlanır.

 

2-Uygun büyüklükte bir V siperi hazırlanır ve istenilen talaş miktarına göre makine tablasına işkence ile bağlanır

 

3-Makine çalıştırılır, iş tablası önce siperin sol kenarına yani bıçak dönüş yönünün aksi tarafındaki kenara dayanır ve yavaş yavaş döndürülerek bıçaklara yaklaştırılır. Tabla siperin diğer kenarına da dokunduğu zaman bıçaklar istenilen miktarda işe dalmış olur ve bu iki noktayı devamlı dayanarak döndürülmek suretiyle işlem tamamlanır. Derin talaş kaldırmayı gerektiren durumlarda temizlik ve güvenlik sağlamak için, işlem birkaç ayarda azar azar yapılmalıdır.

 

b. Segment biçimli parçaların iç ve dış kenarlarına lamba, kiniş ve kordon açmak:

 

1-Makine miline istenilen lamba, kiniş veya kordon bıçakları takılır ve ayarlanır.

 

2-Parçaların içine ve dışına uygun olarak eğmeçli siperler hazırlanır ve istenilen talaş miktarına göre makine tablasına işkence ile takılır.

 

3-Makine çalıştırılır, parçalar bu siperlere dayanarak itilmek suretiyle işlem tamamlanır.

 

c. Değişik eğmeçli işlerin kenarlarına lamba, kiniş ve kordon açmak: Dikkat edilirse, dairesel eğmeçli işlerde tabla ve parçalar işlem sırasında bir V siperinin iki noktasına, veya eğmeçli bir siperin bütün noktalarına devamlı olarak çakılmaktadır ki bu çalışma, makinenin siperine düz parça dayayarak çalışmaya oranla fazla emniyetsiz sayılmaz. Fakat işlenecek parçalar değişik yarı çaplı ve veya değişik yönlü eğmeçlerden meydana geliyorsa, bu parçaların iki nokta veya bütün yüzey yerine sadece bir noktaya dayanarak işlenmesi zorunluluğu ortaya çıkar ve çok dikkatli çalışmayı gerektirir. Çünkü bu durumda hem çalışma güvenliğinin, hem de parçanın aynı noktaya dayanarak itilmesinin sağlanması oldukça güçtür. Parça bu noktadan sağa veya sola kaçırılırsa, işlem hatalı ve eksik ölçülü olur. Adı geçen nokta çember siper üzerinde ve siper ile bıçak uçuş dairelerinin teğet noktasıdır. Bıçak uçuş dairesi çemberin içinde kalıyor veya çemberi kesiyorsa, iki dairenin merkezlerini birleştiren doğrunun çember siperi kestiği nokta, dayanma noktasıdır. Siper olarak rulman, bilezik veya milin kendisi kullanıldığında ise, dayanma noktasını dikkatle izlemeye gerek yoktur. Çünkü bu siperlerin bütün çevreleri, dayanma noktalarının geometrik yeridir.

         Parçaları bu yöntemle işlerken dikkat edilecek başka bir husus, işlenecek şeklin parça cumbasında yukarıda anlatılan siperlere dayanmasını sağlayacak düz bir kısım bırakmasıdır.

Eğer cumbanın tamamı işlemden etkileniyorsa, bir örnek kalıp kullanmak gerekir.

Eğmeçli işlerin gerek temizlenmesinde ve gerekse kenarlarına değişik  işlemlerin uygulanmasında, parçanın elyaf yönü daima dikkate alınmalıdır. Özellikle eğmecin elyafa oldukça dik geldiği kısımlarda ters yönde çalışılırsa, yüzeyler temiz çıkmaz. Bu durumu önlemek için eğmecin elyaf ile teğet olduğu noktadan çalışmaya başlanır ve parçanın bir yarısı işlenir. Sonra alt yüz üste getirilerek aynı noktadan itibaren diğer yarısı da tamamlanır. Bu tip bir çalışma, sadece düz bıçaklarla temizleme işlemi ile, parça kalınlığının orta eksenine göre simetrik olan şekillendirme işlerinde mümkün olabilir. Aşağıdaki şekildeki b, d ve f  parçaları doğrudan doğruya çember siper veya rulmana dayanarak işlenir. Kenar temizleme ile, cumbasında dayanma yüzeyi kalmayan kordon işlemleri için, daha önce kalıp yapımında temel prensipler konusunda da açıklandığı gibi ya aynı kalınlıktaki iki örnek kalıp arasına iş parçası bağlanır, veya bir örnek kalıbın iki yüzüne de iş parçaları bağlanmak suretiyle çalışılır.

 

 3. Parçanın Bir Kalıp Üzerine Bağlandıktan sonra Rulmana Dayanarak İşlenmesi: Şekillendirme rulmana dayanarak şekillendirmeye benzerdir. Farkları, şablon ve iş parçası üst üste birbirine bağlanarak kesici üzerindeki rulmana dayanır. Malzemenin bütün kenarları şekillendirilebilir. Modelin şekli yapılacak işin şekliyle tam olarak eş olmalıdır. şablon malzemeye 6 mm giren zımba, çivi yada vidalarla bağlanır.

Parça genişliği daraldıkça parçanın emniyetli bir şekilde bıçağa verilmesi güçleşir ve tehlike artar. Bu durumda, parçanın aynı dış hatlara ve özel bağlama düzenine sahip bir kalıp üzerine veya içine oturtularak işlenmesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Şekil 13. Parçanın bir kalıpla rulmana dayanarak işlenmesi

 

Rulmana dayanarak işlemede şunlara dikkat edilmelidir;

 

1- İşlenecek parçadan biraz büyük yada küçük, fakat aynı biçimlerde bir kalıp hazırlanır. Kalıbın büyüklüğü, rulmanlı ölçüsüne, bıçak büyüklüğüne ve kesme derinliğine göre tayin edilir.

2- Taşkınlık her taraftan eşit olacak şekilde parça kalıba tespit edilir. Tespit işi pim cıvata yada işkence ile olabilir. Bu durum kalıplar konusunda anlatılmıştır.

3- Çalışmada izlenecek yol kılavuz pimi ve rulmanla çalışmada olduğu gibidir.

Kullanılacak kalıp bir adet olabileceği gibi iki adette olabilir. Çift kalıp kullanıldığında, kalıbın alt ve üst parçalarının cumbaları aynı düşey doğrultuda bulunmalıdır. Bu husus, bağlama sivri uçlu pimlerle yapıldığında ayrı bir önem kazanır. Çünkü her defasında üst parçaların aynı hizada bağlanmasını sağlamak gerekir ki bu da kalıba uygun şekilde yapılmış olan bir dayama parçası ile olur.

Bir örnek kalıba iki iş parçası bağlanarak çalışıldığında ise kalıp, altlı üstlü iki bıçağın ortasına bağlanmış olan çember sipere veya rulmana dayanmak suretiyle parçalar işlenir.

Stil ayakların temizlenmesinde de elyaf yönü her an değişeceği için, yukarıda bahsedilen iki yönlü çalışmayı sağlamak üzere iki adet kalıp hazırlanır ve ayak bu parçaların arasına bağlanır. Bağlama işi için ayağın ve kalıp parçalarının iki başlarında fazlalıklar bırakılır. Bu kısımlara birer kavela deliği açılır. Alt parçadaki deliklere uygun boyda iki kavela tutkallanır. Sonra ayak ile üst parça kendi deliklerinden bu kavelalara geçirilir. Elle sıkıca kavranarak ve miline takılmış olan rulmanlara dayanarak itilmesi suretiyle ayak temizlenir. Burada kalıp parçalarının düşey hizası, kavelalar yardımıyla sağlanmış olur.

Bu şekilde hazırlanmış olan kalıplarda yükseklik fazla ve makine tablasına dayanma yüzeyi az olduğu taktirde veya geniş bir eğmeçli parçanın yüzeyine herhangi bir şekillendirme yapılıyorsa bıçağın alt ve üst tarafına iki  adet çember siper veya rulman takılmalıdır.

Örnek kalıp ile çalışırken, derin talaş kaldırmayı gerektiren temizleme veya kordon işlemleri yapılacaksa, işin temizliği ve güvenliği yönünden aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi iki kademeli özel bir çember siperden faydalanılabilir.

 

Tek yönlü eğmeçli parçaların işlenmesi: Yüzlerine lamba, kiniş veya kordon açmak gerekirse, parçanın yüzü makinenin siperine dayanır. Eğmecin dayanma noktası, makine tablası üzerinde ve mil ekseninden siper doğrultusuna indirilen dikmedir. Aşağıda makine tablası üzerinde dayanma noktasının nasıl bulunabileceği görülmektedir.

Parçanın eğmeçli kenarlarını serbest olarak bu noktaya dayayarak çalışmak, çember siperin dayanma noktasına dayamak kadar kolay değildir. Bu sebeple  koruyucu baskı düzeninden faydalanarak işlemi kolaylaştırmak gerekir. Parça sadece dışbükey eğmeçli ise dış kenarı tablaya gelecek şekilde sipere dayanır ve yaylı baskı takozu eğmecin değişik ölçülerine uyarak tabla üzerindeki dayanma noktasını sabit tutar. Fakat parça değişik yönlü eğmeçlerden meydana geliyorsa tabla üzerindeki dayanma noktası bir iş görmez.

Tabla seviyesinden yukarıda ve eğmecin büyüklüğüne uygun bir yükseklikte dayanma noktasını sağlayacak şekilde eğmeçli bir takoz hazırlanarak tablaya veya sipere bağlanır. Baskı takozu yaylı olduğu için eğmecin değişik yön ve ölçülerine göre yükseklik değiştirir. Fakat parçayı devamlı olarak dayanma noktasına bastırır. Aşağıda makinede dalgalı eğmeçli parçaların işlenmesi görülmektedir.  

 

İki taraflı eğmeçli parçaların işlenmesi: stil ayak, eğmeçli kolçak ve kayıt gibi parçaların düzlem yüzeyleri olmadığı için bundan önceki işlemlerde olduğu gibi makinenin siperine veya tablasına dayanmaları mümkün olmaz. Böyle parçalara freze makinesinde lamba, kiniş veya kordon açılacağı zaman, hem yatay hem de dikey yönde birer dayanma noktası sağlamak gerekir. Aşağıda iki ayrı şekillendirme işlemi görülüyor. Burada yatay dayanma noktasını da çember siper sağlamaktadır. İşlemin düzgün yapılabilmesi için parçayı devamlı olarak her iki dayanma noktasına da bastırmak suretiyle çalışılmaktadır.

 

Buruk ve eğmeçli parçaların işlenmesi: Çok yönlü eğmeçli işlerde parçada hem boyuna bir eğmeç hem de bir burulma varsa işlem sırasında parçanın yanal yüzü çember sipere dayanır. Fakat alt yüzeyi devamlı olarak burulduğu için alttaki eğmeçli bir çizgi olarak değil sadece bir noktasından oturur. Parçanın bu pozisyonu koruyucu baskı düzeninin yaylı takozları yardımıyla sağlanır. Yan baskı takozu parçayı çember siperlere, dikey baskı takozu da alt parçanın dayanma noktasına bastırır.

 

Sandalye ayaklarının temizlenmesi: Sandalyelerin arka ayakları ve benzeri parçalar yan görünüş mastarı ile çizilerek veya seri işlerde örnek kalıp kullanılarak şerit testere makinesinde tam ölçü ve biçimine uygun olarak temizlenir. Bu iş için aşağıda sıralanan şekilde bir kalıp hazırlanır:

 
Buruk ve eğmeçli bir parçaya oluk açılması

1.Ayak boyundan 7-8 cm fazla uzunlukta yan görünüş mastarını yan yana üç defa alabilecek genişlikte 2,5 cm kalınlıkta hazırlanmış olan bir parçanın yüzüne ve her iki kenarına mastar ile birer ayak şekil çizilir. Bu çizgilerin dışında parçanın kenarı kesilir ve düzeltilir. Böylece kalıbın bir kenarı ayağın ön eğmecine diğer kenarı da arka eğmecine uygun şekle gelir(şekil 37).

2- Kalıbın başlarına yakın ve iki ayak çizgisinin arasında kalan boşluğun orta yerlerine iki adet sıkma cıvatası takılır. Bu cıvata düzeni değişik parça kalınlıklarına göre ayarlanabilen üst sıkma takozu yukarı itilecek şekilde yaylı ve eksantrik sıkma kolludur. Üst sıkma takozu her iki ayağı da kavrayacak fakat ayak kenarlarından taşmayacak boyda olmalıdır.

3- Kalıbın üzerine, ayakların yerinin kolayca tayinine yarayan dayama takozları bağlanır. Aşağıda dayama takozlarının bağlanması görülmektedir.

Ayak temizleme kalıbına dayama takozlarının bağlanması

Bu takozların(kavela da olabilir) yerlerinin tespitinde şu noktaya dikkat edilmelidir:Takozlar, kalıbın bir tarafında (A) mastar çizgisinden temizleme payı kadar içeriden; diğer tarafından ise (B) tam mastar çizgisi üzerinden tespit edilir. Temizlenecek ayak(I) önce kalıbın A tarafına bağlanır. Burada sadece destek olması için diğer bir ayak (II) da B tarafına bağlanır.

4- Makine miline rulman ve top bıçak takılır.

5- Makine çalıştırılır, önce A tarafındaki ayağın (I) a yüzü temizlenir. Sonra ayakların yeri değiştirilir. I. Ayağın b yüzü ve II. Ayağın a yüzü temizlenir. Bundan sonra II. Ayak tekrar B tarafına  temizlenecek yeni ayak da A tarafına bağlanır. Böylece bütün ayakların aynı sırayı takip ederek temizlenmeleri sağlanır.

Dikkat edilirse bu işlemde ayağın bir yarısında  elyaf yönünde diğer yarısında da elyafa karşı yönde bir çalışma vardır. Elyafa karşı yönde çalışma, top bıçak kullanıldığı ve talaş payı az bırakıldığı  için temizlik ve güvenlik yönlerinden pek sakınca doğurmaz. Fakat aynı tip işlere derin talaş kaldırmayı gerektirecek lamba, kordon vs. açılacaksa ve top bıçak yerine yaprak bıçaklarla çalışılacaksa kırma ve koparma etkisini arttıracağından kalıp üzerinde elyaf yönünde çalışma imkanını sağlayacak tedbirler alınmalıdır.

 

Eğmeçli koçakları oyma: Kolçak parçaları genellikle iki taraflı eğmeçli olarak yapılır. Bu şekillerdeki parçaların temizlenmesi veya üzerinde çeşitli işlemler yapılması için aşağıda görüldüğü gibi bir kalıp hazırlanır:

 
İki taraflı eğmeçli kolçakların oyulması

1- Alt dayama noktasını sağlamak için eğmeçli bir parça hazırlanır ve mil ekseni hizasında makine tablasına işkence veya cıvata ile bağlanır.         

2- Kalıbın alt parçasının üst yüzü kolçağın iç eğmecine uygun olarak alt yüzü ise oymanın eğmecine paralel olarak kesilir ve düzeltilir.

3- Kalıbın üst parçasının alt yüzü kolçağın dış eğmecine paralel olarak kesilir ve düzeltilir.

4- Kalıp parçalarının yan kenarlarının alt kenarları kolçağın üst yüzünün eğmecine paralel olarak kesilir ve düzeltilir.

5- Kalıbın alt parçasının üzerine kenardan itibaren kolçak kalınlığı kadar içeriden dayama takozları vidalanır.

6- Kalıbın ortasına, uygun bir sıkma düzeni bağlanır. Örnekte kelebek somunlu bir cıvata kullanılmıştır. Bir cıvata yeterli görülmezse baş taraflara yakın olarak iki cıvata takılabilir.

7- Kolçaklar takozlara dayanacak şekilde yerleştirilir ve kalıp sıkılır.

8- makine çalıştırılır. Kalıp alttaki eğmeçli parçanın üzerinden kaldırılarak itilmek suretiyle işlem tamamlanır. Örnekte yan siper görevini bizzat milin kendisi görmektedir. Oyma boydan boya yapılmadığı için de özellikle başlangıç noktasında çok dikkatli olmak gerekir.

 

Eğmeçli ve Konik Parçalara Kordon Açma: Bazı sandalyelerin ön ayakları eğmeçli aynı zamanda konik olabilir. Bu biçimdeki parçaların ön cumbalarına kordon açmak için, arka ayakları temizleme kalıbı özelliğinde bir kalıp hazırlanır.

Yalnız bu kalıbın alt parçası, birer başlarından menteşe ile (3) birbirine bağlanmış üst üste iki parçadan (1,2) ibarettir. Üst parçanın diğer başına ayağın koniklik miktarına uygun olarak kalıba eğim vermeyi sağlayacak bir eksantrik kol(7) takılmıştır. Ayak parçası (5) , dayama takozlarına (6) dayanarak kalıba sıkılır. Kordon bıçağının genişliği ve şekli, ayağın kalın başına uygun olarak hazırlanmıştır. Makine çalıştırılır, kalıp önce I durumunda, yani ayağın alt yüzü tablaya paralel olarak itilmek suretiyle alt kenarın kordonu açılır. Sonra kalıbın alt parçasına eğim veren eksantrik kol aşağı çekilerek II durumuna, yani ayağın üst yüzü tablaya paralel hale getirilir ve aynı şekilde kalıp rulmana dayanarak itilmek suretiyle kordon tamamlanır.

 

Buruk Parçaların Temizlenmesi: Dönük ayaklı sandalyelerin yan alt kayıtları veya arka ayağın üst kısımları gibi buruk olarak hazırlanması gereken parçaların temizlenmesi için, temizleme kalıbının alt ve üst parçaları bir başta aynı dikey hizada, diğer başta ise istenilen burulma miktarında kaydırılmış durumda olmalıdır

Sıkma esnasında bu hizanın kaymaması için cıvata delikleri çok hassas yapılmalı ve gerekirse baş taraflarına kılavuz kavelaları takılmalıdır. İşlem sırasında kalıp parçanın burukluğuna uygun şekilde döneceği için alt yüzü makine tablasına oturtulamaz. Bu sebeple eğmeçli bir alt dayama parçası hazırlanarak cıvata veya işkence ile makine tablasına bağlanır. Kalıp, bu parçanın köşesine ve çember sipere dayanarak itilmek suretiyle işlem tamamlanır. Yukarıdaki şekilde başlangıç ve bitiş kesitlerinin değişik durumlarından, parçanın buruk olarak temizlenişi daha iyi görülmektedir.

 

Silindir Parçalara Oluk Açma: 

 

a. Bölme diskli (divizörlü) kalıp: Silindirik ayak veya sütunları eksen boyunca oluklar açmak suretiyle süslemek, ağaç işlerinde oldukça yaygın bir işlemdir. Bu işlem torna makinesinin küçük benzeri olan bir kalıp yardımıyla yapılır:

1- Uygun ölçülerde bir alt tabla hazırlanır. Bu tablanın üst yüzüne boyunun yarısına kadar hareketli punta takozunun, alt yüzüne de sıkma cıvatası başının işleneceği birer kiniş açılır. Sonra bu kinişlerin arası cıvata çapına uygun genişlikte bir yarıkla birleştirilir.

2- Uygun  ölçülerde bir hareketli punta takozu hazırlanır, alt kısmına tabladaki kiniş içinde çalışmasını sağlayacak şekilde lamba açılır. Ve takoz dik olarak cıvata çapında delinir. Kelebek  somunlu bir cıvata yardımıyla da, işlenecek parçanın boyuna uygun bir noktada sıkılması sağlanır. Takozun yüzüne, tam eksenin geçeceği noktaya, punta olarak  sivri uçlu bir pim takılır. 

3- Alt tablanın diğer başına sabit punta bağlanır. Sabit puntanın yukarıda soldaki  şekilden daha mükemmel bir örneği sağdaki şekilde görüldüğü gibi bir tırnaklı punta, puntaya yataklık eden bir bölme diski(divizör), çevirme kolu ve çevirme kolunu tespit pimi gibi parçalardan meydana gelir. Bu düzen ağaçtan yapılacağı gibi daha duyarlı ve sağlam olması için genellikle tamamen metalden yapılır. Bölme diski üzerinde iç içe çizilmiş birkaç daire, değişik sayıda eşit parçalara bölünür ve bu noktalardan tespit piminin çapında delinir. Örneğin, iç daireye 8 delik(2,4,8 eşit parçaya bölmek için ) , orta daireye 10 delik(2,5,10 eşit parçaya bölmek için ) dış daireye de 12 delik(2,3,4,6,12 eşit parçaya bölmek için ) delinmiştir. Çevirme kolu üzerine de diskteki her dairenin hizasından ve aynı çapta birer delik delinir.

4- Tornada daha önce işlenmiş olan parça, başlarındaki fazlalıklar kesilmeden aynı punta yerlerinden kalıba bağlanır. Bağlama işi, hareketli punta takozu el ile parçaya bastırılıp kelebek somununun sıkılması suretiyle yapılır. Daha büyük kalıplarda hareketli punta tıpkı tornada olduğu gibi metalden ve vidalı kollu olarak yapılabilir.

5- Parça kaç eşit parçaya bölünmek isteniyorsa gerekli bölüm dairesi seçilir. Çevirme kolundaki delik bu dairedeki deliklerden birinin hizasına getirilerek tespit pimi takılır.

6- Makine miline istenilen oluk (fitil) bıçağa takılarak parça eksenine göre yükseklik ayarı yapılır.

7- Açılacak fitilin boyuna göre kalıp veya makine tablası üzerine stop parçaları bağlanır.

8- Makine çalıştırılır, kalıp makinenin siperine veya şekil 43’de görüldüğü gibi  rulmana dayanarak itilmek suretiyle birinci oluk açılır. Sonra tespit pimi çıkarılır ve kol çevrilerek bir sonraki delikten takılır, ikinci oluk açılır. Aynı işlemler tekrarlanarak oluklar tamamlanır.

Bu iş  için genellikle oluğun genişliğine uygun yarım yuvarlak ağızlı bıçaklar kullanılır. İşlenecek parça örneğin; bir konik ayak olduğu taktirde, kalıbın kenarına bu konikliğe uygun bir parça çakılarak üst görünüşte ayak ile makine siperinin birbirine paralelliği sağlanır.

 

b. Bölme diskli ve eğmeçli kalıp: Tornada , boyu yönünde eğmeçli olarak şekillendirilmiş parçalara fitiller açmak için, kalıbın yan kenarı ayak mastarına uygun olarak şekillendirilir veya bu kenara, mastara uygun bir parça çakılır. Sonra bu kenar, çember sipere veya rulmana dayanak itilmek suretiyle oluklar açılır. 

Aynı tip bir kalıp, freze düz top veya yaprak bıçak takılarak, çokgen kesitli eğmeçli parçaların temizlenmesinde de kullanılabilir. Şekil 46’da görüldüğü gibi oluk açma kalıbı ile çokgen kesitli eğmeçli parçaların temizlenmesi görülmektedir.

 

c. Bölme diskli ve eksantrik sıkma kollu kalıp:  Şekil 47’de, gene çokgen kesitli eğmeçli parçaları temizlemek üzere yapılmış değişik tip bir kalıp görülmektedir. Bu kalıpta hareketli punta yerine eksantrik sıkmalı bir kol yapılmış; tırnaklı punta ve bölme diski ise hareketli bir takoza bağlanmıştır. Bölme işi disk çevresine açılmış olan kertikler ve bu kertiklere kendi kendine takılan yaylı bir tırnak yardımıyla yapılır. Punta düzeni önceki kalıplarda anlatılanlardan farklı olarak, kalıba boydan boya ilave edilmiş olan dikey bir parça bağlanmıştır. Alt parçaya(tablaya) 8-10 mm kalınlıkta bir lamba açılır ve buraya aynı kalınlıkta hazırlanmış olan ayak mastarı, mandal ve vidalarla bağlanır. Bu mastarın kenarı çember sipere veya rulmana dayanarak itilmek suretiyle oluklar açılır.

Aynı  kalıp, değişik tipte stil ayakların temizlenmesinde de kullanılır. Bu durumda sıkma parçalarının üzerine punta yerine dayama takozları vidalanır. Bu takozlar ayrık vida delikli oldukları için değişik kalınlıklardaki ayaklara göre ileri geri ayarlanabilirler.

İki taraflı eğmeçli parçalara, topa düz olarak bağlanmış bıçaklarla lamba açılacak olursa, lambanın köşesi 90° olmaz ve geniş açılı bir durum meydana gelir

Bu  sakıncayı önlemek için bıçaklar topa F-F doğrultusuna eşit bir açıda bağlanmalı ve parçanın da aynı açıda verilmesini sağlayacak bir alt eğmeçli parça yapılarak makine tablasına bağlanmalıdır (Şekil 50).Burada kalıptaki  kertiğin kenarı aynı zamanda  parçaya yan dayanma siperi olmaktadır.

 

         Stil Ayağın Köşesine Kordon Açma:  Ayağın, 45° çevrilmiş konumda dış köşesinin  eğmecine uygun eğmeçte bir kalıp parçası hazırlanır, iki başına ayak boyuna eşit aralıkta birer dikey parça bağlanır. Bu dikey parçaların üzerine ayak başlarının oturabileceği ve aynı zamanda ayağın kordon açılacak köşesini tam yatay konumda tutacak şekilde kertmeli takozlar çakılır. Kalıp üzerinde gerekli yerlere destek takozları ilave edilmek ve gerekli yerler de oyulmak suretiyle ayağın tam intibakı sağlanır. Sonra kalıp, rulmana dayanarak itilmek suretiyle kordon açılır.

         Aynı işlem için çember siperlerden de faydalanılır. Kesik koni şeklinde hazırlanmış olan dayama parçaları çember siperlere vidalanır. Ayağın kesitinde köşesinin tam 90° olmasına karşılık, siper yüzeyleri arasındaki açı bir miktar fazla yapılır(ortalama 94°). Bunun  amacı, işlem sırasında parça devamlı olarak yatay tutulmadığından sipere intibak açısı da bozulabileceği için, işlenen köşenin bıçaklardan uzaklaşmasını önlemektir.  

 

         Silindirik Yüzeylere Dikine Kordon Açma: Görüldüğü gibi silindirik yüzüne dikine kordon açılacak olan parçanın dik konumda bağlanabileceği bir kalıp görülüyor. Dikdörtgen şeklinde hazırlanmış olan alt parçanın bir dar kenarı, parçanın kesitine uygun örnek kalıp şeklinde kesilir ve düzeltilir. Sonra karşılıklı iki uzun kenara, parça köşesinin oturabileceği şekilde kertilmiş iki parça vidalanır. Bu parçalardan birisi iki vida ile sabitleştirilmiş, diğeri ise bir vida ile hareketli olarak bağlanmıştır. İş parçasının kalıba bağlanması kelebek somunlu bir cıvata ile yapılır. Sonra kalıp rulmana dayanarak itilmek suretiyle kordon açılır.

         Buna benzer işler için daha basit bir düzen olarak, makinenin siperi üzerine düz bir parça bağlanır. Makine çalıştırılır siper yavaş yavaş geri itilerek bıçakların bir parça üzerinde bir kertik açması ve istenilen kordon derinliği kadar parçadan taşması sağlanır. Sonra bu parçanın üzerine silindirik parçanın dik olarak dayanmasını sağlayacak şekilde ikinci bir parça bağlanır. İş parçası bıçaklara yaklaştırılarak bu yardımcı siperlere dayanır ve olduğu yerde çevrilmek suretiyle kordon açılır.

 

         Kare parçaların Ucuna Kavela Açma: 

         1- Silindirik şeklinde hazırlanmış olan bir takozun tam ortasına, iş parçasının geçebileceği bir kare delik açılır.

         2- Düz takoz şeklinde hazırlanmış olan kalıp parçasının uygun bir yerine, silindirik takozun çapında  bir delik delinir ve takoz bu deliğe oturtulur. Aşağı düşmemesi için kalıbın alt yüzüne daha küçük çapta delinmiş bir kontrplak bağlanır.(b)

         3- Makine miline, kavela boyuna uygun genişlikte düz bıçaklar takılır ve bıçakların altına geniş bir bilezik konur.(c)

         4- Kalıp, işkence ile bıçaklardan yüksekte olacak şekilde makine tablasına bağlanır.

         5- Makine çalıştırılır, iş parçası el ile sıkıca tutularak delikten geçirilip, makta alttaki bileziğe dokunana kadar itilir, yavaş yavaş döndürülerek işlem tamamlanır.

 

Kademeli Lamba Açma:  Bir iş parçası üzerinde değişik derinliklerde işlemler yapılacaksa (örneğin, pencere kanatlarına kademeli lamba açılması) derinlik ayarını kolaylaştırmak için aşağıda anlatıldığı şekilde bir kalıp hazırlanır(Şekil 56).

1- Uygun ölçülerde düz bir parça hazırlanır ve bir kenarının orta kısmı bıçakların geçebileceği şekilde oyulur. Üst yüzüne bir baştan genişçe bir kiniş açılır. Diğer başından da bir cıvata ile(S) makine tablasına bağlanır.

2- Açılan kinişte rahatça çalışabilecek şekilde tutamaklı bir sürgü parçası hazırlanıp kinişe takılır(E) ve üstten köprü takozları vidalanarak sürgü parçasının düzgünce ileri geri hareketi sağlanır.

3- Sürgü parçasının üzerine başları özel olarak şekillendirilmiş olan kademeli derinlik takozları(F) cıvatalarla bağlanır. Takozlar işin gerektirdiği sayıda olur ve değişik mili metrik ayarlar yapılabilmesi için cıvata delikleri yarık olarak açılır. 

         4- Uç tarafı yuvarlatılmış ve üzerine cıvata yarığı açılmış olan bir siper parçası(G) kademeli derinlik takozlarının hizasında cıvata ile makine tablasına bağlanır. Kalıbın devamı olarak siper parçasına dayanmasını sağlamak için yay takılır(Z). Sonra sürgü ileri geri alınarak istenilen derinlik takozu siper parçasına dayanır.

         5- Makine çalıştırılır, parçalar kalıbın kenarına dayanarak itilmek suretiyle lambalar açılır.

        

         Cermen Menteşe Kanalı Açma:

1-Uzunca bir parçanın bir kenarı küçük çaplı daire testerenin sığacağı şekilde oyulur. Bu kenarın bir tarafına boydan boya bir lamba ve lamba içine cıvata yarığı açılır.

         2- Bu yarığa  kelebek somunlu cıvatalarla iki adet dayama takozu bağlanır ve istenilen ölçüde ayarlanarak sıkılır. Ortadaki takoz menteşeli yapılmıştır.

         3- Kalıp makine tablasına vida veya işkencelerle sıkıldıktan sonra makine çalıştırılır, pencere kanadının alt köşesi bu takozlara dayanarak testereye itilmek suretiyle menteşe yuvaları açılır.

        

         Kademeli Parçaların İşlenmesi: Uzunluğu bir doğrultuda olmayıp kademeli şekilde bulunan kenarlara lamba ve kordon açılacağı zaman siper parçaları gereken miktarda açılı olarak makine tablasına bağlanır. Parça önce B siperine dayanarak çıkıntısı takılana kadar itilir ve bıçaktan geri çekilir. Sonra A siperine dayanarak bırakılan yerden işleme devam edilir.

        

         Masif Fazlalıklarını Temizleme:  Yapıştırılmış masiflerinin yüzey fazlalıklarını temizlemek için makinenin siperine tabla seviyesinden itibaren masif kalınlığından daha yüksekte olacak şekilde ve siper büyüklüğünde bir parça vidalanır. Bıçağın uçuş dairesi bu parçanın yüzü ile aynı düşey doğrultuda ayarlanır. İş parçasının yüzü bu parçaya dayanarak itilmek suretiyle masif fazlalıkları temizlenir. yardımcı parçanın makine tablasına bağlanmış şekil görülüyor. Burada masifin cumbası çember sipere dayanarak çalışılır.

         Eğer tablanın dört kenarı da masifle çevrilmiş ise iç kısma oturabilecek büyüklükte bir kalıp yapılır ve tablalar bu kalıba bağlanarak birlikte itilmek suretiyle masif fazlalıkları temizlenir.

 

         Küçük Parçaların İşlenmesi: Küçük boyutlu parçalara çeşitli  işlemler uygulayabilmek için önce makinenin iki siperi arasındaki boşluk bir ek siper parçasıyla kapatılır. Bıçakların yükseklik ayarı yapıldıktan sonra makine çalıştırılır ve siper yavaş yavaş geri itilerek genişlik ayarı yapılır. Bu sırada bıçaklar ek siper üzerinde bir kertik açmış ve istenilen genişlik miktarı kadar dışarı çıkmış olur. Bu ek siper basit olarak çivi veya vida ile bağlanabileceği gibi kolay sökülüp takılabilmesi için  şekil 60’da görüldüğü gibi lambalı ve kinişli olarak da siperlere geçirilebilirler. Küçük parçaların doğrudan doğruya el ile tutularak makineye verilmesi oldukça güç ve tehlikelidir. Bu gibi parçalar şekilde görülen özel işkencelere bağlanarak veya uygun itme parçaları arasına alınarak ek sipere dayanır ve birlikte itilmek suretiyle işlenir.

 

         Makta Rendeleme ve Zıvana Kesme: Parçaların başlarına ölçü ve gönyesinde rendelemek ve başlara kiniş, kordon veya zıvana açmak serbest elle mümkün olmaz. Bu işlemler için parça genellikle makinenin kızaklı tablasına veya arabalı tablasına bağlanır. Bu yardımcı araçların bulunmadığı durumlarda da aşağıda anlatıldığı gibi bir kalıp hazırlanır.

         1- Makine tablasından daha uzun boyda ve birbirinin  aynı ölçülerde iki parça hazırlanır(a). Parçaların iç cumbalarına kinişler açılır birinin kenarı da bıçakların çalışabileceği şekilde oyulur.

         2- Bu parçaların arasında çalışabilecek şekilde lambalı bir kızak parçası hazırlanır(b). Bu kızak parçasına göre a parçaları iki başlarından ve alt taraflarından birer parça ile birbirine bağlanırlar. Sonra bu düzen makine tablasına işkence ile bağlanır.

         3-Kızak parçasının baş tarafına ve dik konumda birer siper parçası vidalanır  (c)  siper parçasının önüne de başı uçuş dairesine teğet olacak şekilde bir talaş kırıcı parça bağlanır(e)

4- Siper parçasının üzerine  menteşeli ve kelebek somunlu bir sıkma takozu bağlanır(d)

5- İş parçaları talaş kırıcı parçaya dayanarak ve baş tarafı talaş miktarı kadar taşırılarak kalıba sıkılır.

6- Makine çalıştırılır kızak parçası yavaşça itilmek suretiyle rendeleme, zıvana açma vb. işlemler tamamlanır.

İşlenen parçaların eşit boyda olmasını sağlamak için siper parçasının üzerine menteşeli bir dayanma takozu bağlanabilir. Zıvana kesilecek parçalarda ise  kapak dipleri arasındaki  uzaklığın eşit olmasını sağlamak için gene siper parçası üzerine özel bir dayama takozu bağlanır.

 

         Radyal Süslemeli Parçalar Yapma:  Radyal(bir merkezden ışın gibi yayılan) anlamına gelir. Böyle bir süsleme elde etmek için:

         1- Işın çizgilerinin eğmecine paralel iç bükey eğmeçli bir kalıp hazırlanır ve makine tablasına bağlanır.

2- Kalıptaki eğmece çakışarak ve burada kayarak çalışabilecek şekilde bir hareketli parça hazırlanır(a). Bu parçanın üzerine dairesel bir oyuk açılarak buraya bölme dairesi parçası yerleştirilir. Bölme dairesi parçasının çevresine istenilen sayıda ve eşit aralıkta kertikler açılmış ve bu kertiklere takılmak üzere bir çivi konulmuştur. 

3- İşleminin, rozet parçasının tam merkezinde bitmesini sağlamak için kalıba bir stop parçası vidalanır(c)

4- Rozet parçası bölme dairesi parçasına sivri uçlu pimlerle bağlanır.

5- Makine çalıştırılır, hareketli parça kalıba çakıştırılarak stop parçasına dayanana kadar itilir ve geri çekilir. Sonra üstteki çivi bir sonraki kertiğe takılmak ve her defasında aynı işlemler tekrarlanmak suretiyle süsleme tamamlanır.

 

         Dalgalı Kordonlar Açma:  Parça kenarlarına dalgalı kordonlar açabilmek için çeşitli örnek kalıplar hazırlanır ve iş parçaları bunların üzerine bağlanarak işlenir. Aşağıda bu kalıplardan birkaç örnek anlatılmıştır.

 

         a. Yuvarlak vida başlı kalıp:  düz olarak bir örnek kalıp hazırlanır ve cumbasına eşit aralıklarla düğme şeklinde parçalar veya yuvarlak başlı vidalar takılır. İş parçası kalıbın üzerine bağlanır ve kalıp rulmana dayanarak itilmek suretiyle kordon açılır.

 

         b. Eğmeçli örnek kalıp:  Örnek kalıbın cumbasına istenilen şekilde dalgalı olarak hazırlanır. iş parçası kalıp üzerine bağlanır ve kalıp rulmana dayanarak itilmek suretiyle kordon açılır.

 

         c. Eğmeli ve menteşeli örnek kalıp:  Birer kenarı istenilen şekilde dalgalı olarak hazırlanmış iki örnek kalıp parçası dalgalar birbirinden kaydırılmış durumda düz kenarlarından menteşe ile bir birlerine bağlanır(II). İş parçası kalıba bağlanır ve kalıp önce açık durumda iken A parçası rulmana dayanarak itilmek suretiyle kordonun üst sırası açılır. Sonra kalıp katlanır ve B parçası rulmana dayanarak itilmek suretiyle kordon tamamlanır.

 

d. Yarım delikli kalıp: Düz bir parçanın ortasına boydan boya ve eşit aralıklarla aynı çaplı delikler delinir(A). Sonra bu parça tam deliklerin ortasından ikiye kesilerek kalıp parçası elde edilir.

 

 

 

 

 

 

 

KALIPLAR

 Freze makinesinde kalıbın önemi çok fazladır. Kalıp makinede düz kenar şekillendirmeler dışında kalan diğer bütün şekillendirme işlemlerinde fazla miktarda kullanılmaktadır.

 

1. Tanım ve Önemi:  Ağaç işlerinde makinelerinde çok sayıda parçanın belli bir örneğe göre belli ölçü ve biçimde kolaylık ve emniyetle işlenebilmesi için yapılan yardımcı aygıtlara kalıp denir.

 

2. Kalıp kullanımını gerekli kılan nedenler: 

 

A. Ekonomik hususlar(zaman tasarrufu):  Çok sayıda iş parçasının yapımında(seri üretimde) işi kısa sürede yapabilmek için kalıpla çalışılması gereklidir. Burada zamandan kazanılan gelir kar olarak sayılabilir. Ayrıca işler kısa sürede yapıldığı için işçilikten büyük ölçüde tasarruf sağlanır.

 İş güvenliği:  Makinede çalışırken dikkat edilecek ne önemli hususlardan biri muhtemel kaza ve zarara karşı gerekli güvenliği sağlamak üç kısımda incelenebilir:

a) Kesicilerin güvenliği ve makinenin korunması:  İş parçasını makineye düzgün vermekten dolayı bir sıkışma veya zorlanmanın olması durumunda kesiciler(testereler, bıçaklar, matkaplar) yanabilir, kırılabilir, yerinden fırlayabilir, parçalanabilir ve böylece tekrar kullanılmaz hale gelebilir. Aynı zamanda böyle bir zorlanmadan dolayı makinenin milleri, yatakları veya motoru hasara uğrayabilir. Bu sonuçta işin maliyetine ve işletmenin ekonomisine olumsuz etki yapar. Özellikle dayanma yüzeyleri küçük olan makine tablasına istenilen şekilde oturmayan eğmeçli ve silindirik parçalar, mutlaka uygun bir kalıp ile birlikte güvenliği sağlanarak makineye verilmelidir.

b) İş parçasının güvenliği:  Daha çok küçük boyutlu ve eğmeçli parçalar makineye verilecek olursa işlem sırasında çalışanın elinden kurtulup kesiciler tarafından parçalanabilir, ölçüsü düşebilir, şekli bozulabilir. Dolayısıyla gereç kaybı yönünden işletme zarara uğrar. Bu bakımdan işin şekline ve önemine uygun bir kalıp kullanılarak iş parçasının güvenliği sağlanmalıdır.

c) Çalışanın güvenliği:  makine zaman zaman meydana gelen iş kazalarının çalışanı veya civarındakileri çeşitli derecede yaralandığı hemen hemen her sanatkarın başına gelmiş olması bakımından  çok iyi bilinen bir husustur. Özellikle ağaç işlerinde bu kazalar iş parçasının makineye hatalı ve emniyetsiz verilmesinden kaynaklanmaktadır. Gerekli kalıpların hazırlanıp kullanılmasıyla yaralanmadan dolayı iş gücü kaybına ve sosyal üzüntülere engel olunabilir.

 

B. Teknik hususlar: 

 

Eşit ölçü: Her hangi bir eşya normal olarak birden fazla sayıda meydana gelir. Ne kadar dikkat edilirse edilsin aynı ölçüde marka edilerek el ve göz kontrolü ile kesilen iki parçanın ölçüleri bir birine tıpa tıp uymaz. Sonradan bunları eşit ölçüye getirmek bir tezgah(el) işçiliğini gerektirir. Bu şekilde çok zaman kaybı olacağından seri üretim tekniğine uyulmamış olur. Eşit ölçülerde iş parçası yapabilmek için mutlaka kalıp ile çalışmak gerekir. Standart bir seri üretim çalışmasını sağlamak için:

a)     İşin resmi üzerinde ölçü analizi yapılır.

b) İşin bir tane örneği yapılarak üzerindeki her parçanın boyutları çeşitli bakımlardan incelenir ve geliştirilir.

c)  Bu örnek parçalarından gerekli görülenler için kalıp hazırlanarak üretime geçilir.

 

Duyarlılık ve hassasiyet:

 

a) Temizlikte duyarlılık:  Düzgün biçimli olmayan eğmeçli veya küçük boyutlu iş parçaları serbest olarak makineye verildiğinde kesiciler bazen istenilen yüzeye fazla dalma yapar. Bazı kısımları kırar, kopartır ve istenilen temizlikte bir yüzey elde etmek mümkün olamaz. Böyle dalgalı ve kırıklı yüzeyler işin güzel görünüşü ve özellikle yüzey işlemleri bakımından sakıncalar doğurur ve temizlikte güçlükler çıkarır. Bu sakıncaların giderilmesi işin gerektireceği uygun kalıpların hazırlanıp kullanılmasıyla sağlanır.  

        

         b) Biçimde(form) duyarlılık:  Bir işin üzerinde bulunan her parçanın resmine ve estetiğine uygun belirli bir şekil( dikdörtgen, daire vb. ) olmalıdır. Makinede kalıp kullanmadan parçaların bu biçimlerini aslına uygun olarak elde etmek mümkün olmaz. Marka edilip kesildikten sonra temizlik ve düzeltme işlemlerinde parçaların açıları bozulabilir. Yayaları farklılaşabilir. İşte  bu sakıncalı işlemlerin ortadan kaldırılması için kalıp kullanmamız gerekir. Kısacası kalıbın önemini belirtmek yönünden konuyu özetlersek bir iş yapılırken gözetilmesi gereken amaçların pek çoğuna ( emek tasarrufu, ucuza mal etme, güvenlik sağlama, standart, estetik vb.) ancak kalıplar ile ulaşılabilir.     

 

         C. Kalıp yapılmasında uyulması gereken temel ilkeler: Bir kalıbın görevini tam olarak yapabilmesi için aşağıda anlatılan nitelikleri üzeride bulundurması gerekir.  

 

         Ekonomik olmalı:  Yapılacak işin önemine,  şekline ve sayısına göre en az gereç ve işçilik sarfı ile basit kalıplar yapılmalıdır. 

 

Pratik olmalı: İş parçaları kalıba en çabuk ve kolay şekilde herhangi bir alet (çekiç, torna vida vb.) kullanılmadan kalıp bağlanıp çıkarılabilmelidir. Parçaların kalıba bağlanması en basit olarak fazlalık bırakılan kısmından çivilenerek yapılabilir. Fakat bu yöntem çok zaman kaybına  ve kalıbın çabuk yaralanmasına sebep olur. Bu aşağıdaki  gibi bir kalıpla giderebiliriz.

Kalıba sivri uçlu bir vida vidalanır. Vidanın kafa kısmı kesilir. Böylece iş parçasına sadece kol kuvvetiyle bu vida parçaları üzerinden bastırılarak bağlama işi kolaylaştırılır.

ÇALIŞMA GÜVENLİĞİ

 

            1.Frezenin çalışma esnasında oynamaması için zemine iyi tespit edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

            2.Freze etrafında parçaların ayak altında bulunmamasına ve zeminin kaygan olmamasına dikkat edilmelidir.

            3. Frezede çalışırken koruyucu gözlük takılmalıdır.

            4. Freze genellikle bir okul atölyesindeki en tehlikeli makinelerden biri olarak kabul edilir.

            5. Kesicinin mile güvenli bir şekilde sabitlendiğinden emin olun.

            6. Milin uygun yüksekliğe sabitlendiğine dikkat ediniz.

            7. Daima malzemeyi kesiciye dönüş yönünün tersi yönünde veriniz.  

            8. Sol siperi daima malzeme kesiciden geçtikten sonra malzemeyi desteklesin. Siperleri güvenli şekilde sabitleyiniz.

            9. Düzensiz işleri şekillendirirken bir derinlik halkası(pim) kullanınız.

            10. Asla çatlak ve yarık malzemeyle kaba budaklı malzemelerle şekillendirme yapmayın.

            11. Asla malzemeyi kesiciye verdikten sonra geri çekmeyin.

            12. Parmaklarınızı kesiciden uzak tutunuz.

13. 25cm’den kısa parçaları şekillendirmeyin.

14. Hiçbir zaman parça serbest elle makineye verilmemeli bir siper veya kalıp kullanılmalıdır.

15. Üst ve yan  baskı çubukları ve koruyucuları mümkün olan her durumda kullanılmalıdır.

16. Çalışmaya başlamadan önce tabla üzerindeki gereksiz tüm  araç ve malzemeler alınmalıdır.

17. Bıçakların tam olarak aynı ağırlık ve genişlikte olmasına dikkat edilmeli. Bir topta tek bıçak kullanılacağı zaman bu bıçağın karşısına aynı ağırlıkta başka bir bıçak takılmalıdır. 

18. Makineyi çalıştırmadan milin serbest olup olmadığı elle çevrilerek kontrol edilmelidir.

19. Her ayarlamadan sonra işleme başlamadan önce tüm cıvata, somun ve vidaların sıkılıp sıkılmadığı kontrol edilmelidir.

20. Bol ve sarkık elbiselerden kaçınılmalı. Rahat bir iş önlüğü tercih edilmeli, kravat varsa çıkarılmalı veya emniyet altına alınmalı, uzun kollu giyeceklerden sakınılmalı veya çıkarılmalıdır.

21. Çalışma esnasında tüm dikkat işe verilmelidir. Başka yere bakılmamalı başkası ile konuşulmamalı.  

BAKIMI VE KORUNMASI

 

Makinenin temiz ve sessiz çalışması için şu hususlara dikkat edilmelidir;

1. Mil yatağının içi mutlaka talaş ve tozdan uzak bulundurulmalıdır. Reçineleşmiş ise mazot ile silinerek temizlenmeli kazıma ve zımparalama yapılmamalıdır.

2.Mil ve bilezikler daima temiz tutulmalıdır. Yabancı mil ve parçalar kullanılmamalıdır.  

         3. Ağır bıçakla uzun süre çalışırken mili bağlayan ana somunun arada sırada sökülüp yeniden sıkılması mil ve çalışma güvenliği açısından etkilidir.

         4. Freze bıçakları her zaman keskin olmalı; bileme, tecrübeli kişiler tarafından yapılamalıdır.

         5. Freze uzun süre kullanılmayacaksa paslanmayı önlemek için bütün işlenmiş parçaları bir yağ tabakasıyla korunmalıdır.

         6. Makinenin her kullanılışından sonra talaşlar güzelce temizlenmeli.

         7. Sıkıştırıcı diskler, rendelenecek tabla kalınlığın göre ayarlanmalı.

         8. Makinenin  yağlama kanalları çalışma şekline göre ayda bir kez temiz gresle yağlanmalı.

         9. Makine beton zemin üzerine tesviyesinde cıvatalarla tutturulmalıdır.

 

 

         Uyarı:

1.     Bıçağın devir sayısına dikkat edilmelidir.

2.    Yarık millerde devir sayısı 4500’ün üzerine çıkarılmamalıdır.

3.    Uzun millerde mutlaka deve  boynu kullanılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Freze Bıçaklarının Bilenmesi

 

A. Top ve  Yaprak Bıçakların   Bilenmesi: Freze makinelerinde kullanılan yaprak bıçakların  bileme açıları 40-45° arasında değişir. Normal takım çeliğinden yapılmış bıçaklar; zımpara taşı makinesinde kaba bilenir;  düzlem yağ taşında ince bilenir. Profilli bıçaklar ise,  özel biçimli zımpara taşında kaba bilenir.  Elde değişik şekilli ince gaz taşlarıyla çapakları düşürülür. Takım halinde kullanılacak bıçaklar  aynı ağırlıkta kalacak şekilde eşit bilenmeli, zımpara taşında bıçak ağızlarının yanmamasına ince bileme sırasında da bıçak ağızlarının eli kesmemesine dikkat edilmelidir.

Sert metal ağızlı yaprak bıçaklar özel elmas taşlı makinelerde bilenir.

 

 

         B.  Yıldız ve Disk Bıçakların Bilenmesi: Freze makinelerinde işlenecek gerecin özelliğine ve elyaf yönüne göre aynen daire testere dişlerinde olduğu gibi değişik ağız yapılı yıldız ve disk bıçaklar kullanılır.

         Yıldız ve disk bıçaklar uçuş dairesinin küçülmemesi için hiçbir surette dış taraflarından bilenmez, daima iç yüzeylerinden bilenir.

         Yıldız bıçaklar genellikle sert metal uçlu yapıldıklarından  elmas taşlı özel bileme makinelerinde bilenir. Bu makinelerde bıçağın bağlanması talaş ayarı ve bileme işlemi oldukça duyarlı bir şekilde yapılır.  Bıçakların ayrıca ince bilenmesine gerek yoktur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAKÇA

 

 

1.     Kasım MUĞLU -  Meriç AKYÜZ  ANKARA MOBİLYACILAR SANAYİ SİTESİNDE ÜRETİLEN FREZE MAKİNASI KESİCİLERİ 1995/Ankara

 

2.     DOÇ. Dr. Rıfat İlhan  MOBİLYA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ  1982 / Trabzon

 

3.     ÇETİN MAKİNA Katoloğu

 

4.     BİLSAN Kataloğu

 

5.     BİLTEKS Kesici Takım İmalat Sanayi Katoloğu

 

6.     TOKUZ Marangoz Makinaları

 

7.     BULSERKUR Katoloğu

 

8.     ÜÇSAN MOTİF Katoloğu

 

9.     TÖRK MAKİNA Kataloğu

 

10.           Eyüp Yaşar –Kemal Yılmaz AĞAÇ İŞLERİ TEKNOLOJİSİ 1969/ Ankara

 

11.           Erol Burdurlu – İbrahim Baykan AĞAÇ İŞLERİNDE KESME TEORİSİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRETİM MAKİNELERİ  1998/ Ankara

 

12.           Haydar Damgacı- Kemal Dinçel AĞAÇİŞLERİ MAKİNELERİ  1974/Ankara

 

13.           İrfan Zorlu KONSTRÜKSİYON 2 1967/Ankara