AHŞAP YAPI TEKNOLOJİSİ

         2. Ana Yapım ilkeleri;

         2.1. Tek yüzeyli pencere;Bu pencereler bir sabit çerçeve ile kanatlar  ve  oluşur. Ancak dış etkilere rüzgar yağmur ve soğuğa karşı yeterli bir koruma sağladığından ısıtılmayan bodrum depo gibi ikinci derecedeki hacimlerde kullanılması daha doğrudur. Birinci derecede iklim bölgelerinde de oturma hacimlerinde kullanılabilmekle beraber, bu bölgede çift yüzeyli ayrık ve ya çift yüzeyli birleşik kanatlı pencereler kullanılması mümkündür.

         Sabit çerçevenin yan dikmeleri ile alt veya üst başlık köşe birleşimi zıvana lamba ile bağlanır. Kanatlarda köşelerin bağlantılarının ,arkadan hareketli bir elemen olması nedeni ile, daha rijit hale getirilmesi gerekir. Bu nedenle kanatlarda ağaç birleşim yapılır.   

         Yerine macunla oturan camlarda macunla taraf dışa getirilmelidir. Profillerde keskin köşeler kullanmak doğru değildir. Boyanın çabuk aşınmasına neden olur. Keskin köşelerin zımpara kağıdı ile silinerek yuvarlatılması gereklidir.

         Kanatların alt boşluğu yağmurluk çıkıntısı ile korunur. Yağmurluğu macun alt kenarından 2 mm aşağıdan başlaması macun profilin temiz macunlanmasını ve boyanmasını sağlar. Damlalık kesitinin yuvarlak olması, rüzgarlı yağışta içinin su ile dolmasına ve suların alt başlıktan içeri girmesine neden olur.       

         Yağmurluğun üst yüzeyi toz birikmesine sebep olur. Ayrıca bu üst yüzey ve kenarlar boya için en elverişsiz yüzeylerdir.

         Boya çok çabuk bozulur. Alt başlıkta özel koruyucu metal profiller kullanılırsa yağmurluk çıkıntısından vazgeçmek mümkün olur. Kullanılacak profilin hafif metal olması halinde paslanma ve P.V.C profillerde olduğu gibi, soğuktan kırılma tehlikeli olmaz .sabit çerçeve üzerinde, iki kenarında açılan 4x6 mm’lik  kanal, kanat tölere arasından kapıların ile sızan suyun, sabit çerçeve tabanındaki iç kanal yolu ile veya geri çekilen taban profili yardımı ile dışarı atmaya yarar.        

         2.2. Tek yüzeyli, çift camlı pencereler

         En eski çift camlı pencere tipi, tek kanat üzerine ayrı ayrı iki camın oturtulmasında elde edilen tiptir. Ancak iki cam arasına toz girme tehlikesi ve aralıklarındaki havanın kapsadığı su buharının, dış camın iç yüzeyinde yoğunlaşma ile kirlenmeye yol açar. Camlar arasındaki hava rutubetin emici maddeler aracılığı ile giderilmesi bu pencereleri daha kullanışlı hale getirmektedir.

         2.3. Yalıtıcı camlarla Pencere

         Bu tür camların kullanılması, ayrı çift yüzeli, bileşik çift yüzeyli ve benzeri pencerelerin ısı yalıtım açısından yerini almaktadır. Çift katlı tek cam, pencere konstrüksiyonu’nu sadeleştirmekte, temizlik kolaylaştırmaktadır.

         Tek yüzeyli pencereler, kanatların üzerine bırakılacak faturalar üzerine oturtulan ikinci bir kanat takmak mümkündür Elde edilen çift yüzeyli pencere, kullanma kolaylığı sağlar. Tölereyi kalın seçerek, kanat-tülere birleşimi çift faturası üzerine oturtmak mümkün olur. Isı ve ses yalıtımı bakımından daha gelişmiş bir pencere tipi elde edilir.

         Tokmak kanadın ahşap yerine metal profillerden faydalanarak yapımı mümkündür.       

         2.4. Çift yüzeyli pencere

         Çift yüzeyli pencerede iki kanat vardır .Bu kanatlar

         -Ayrık çift yüzeyli pencerede ayrı ayrı, içeri

         -derin tüller pencerede içe ve dışa

         -Birleşik çift yüzeyli pencerede, bir defada ve içeri açılır

         -Bu pencerelerde, çift camlar arasındaki uzaklık açılan kanatta derz uzunlukları ve derz yalıtımı itinalı yapılmak şartıyla, oldukça iyi ısı ve ses yalıtımı yaymak mümkündür.      

         -Ayrık çift yüzeyli pencerelerde dış ve iç kanatları birbirinden ayıran kasa, aynı zamanda duvar kenar yüzeylerin örtünmesine ve duvarda ısı yalıtımına yardımcı olur.

         -Bileşik çift yüzeyli pencerede camlar arasındaki aralığın 30-60 mm de tutmak mümkündür.

         -Bu pencereler, ahşap derinliğinin fazla olması nedeni ile ışığı kesmez. Ve aynı zamanda iç denizliğinin geniş kalmasını sağlar.

         Camlar arasın 50 mm olarak saptandığında ısı yalıtımı bakımından yeterli olur. Az ahşap gerektirir. Bakımı kolaydır. Bileşik çift yüzeyli pencerede tölere derinliği fazladır. Tek ağaç yerine birbirine yapıştırılmış parçalı tölere kullanılması .ahşabın dönmesini engeller.

         Bu pencerelerde iç kanat taşıyıcıdır. Kendi menteşesi ile tölereye asılıdır .Dış kanat iç kanata asılmıştır. İki kanatın birbiri üzerine aralıksız oturması için açılabilir mandallarla birbiri üzerine sıkıca kapatılır.

 

         AHŞAP YAPI TEKNOLOJİSİ

         2.5. Tek yüzeyli pencerelerde yapımı:

         Özel bir isteğe cevap vermesi söz konusu olmadıkça, pencerelerde kullanılan temiz ahşap  kalınlığı 45 mm dir. Bu kalınlık işlenmemiş durumda 50 mm kalınlığındaki ahşaptan elde edilir.    

         Doğramada tölöre genişliği, pencere boşluğunun dişsiz veya dişli bırakılmış olmasına bağlı olarak değişir. Kanat ahşabı genişliğinin, varsa tuğla duvar derinliğinin göz önünde bulundurmakla birlikte, kant tölöre bağlantısını sağlayan menteşe için gerekli genişlikte sıva örtüsü için varsa iç köşeye oturacak orta genişliği de katılarak saptanması gerekir.

         Pencere iç tarafında açılacak profillerin, evvelce açıklandığı gibi temizliği zorlaştırmayan ve ışığı kısıtlamayan sade profillerden seçilmesi gerekir. Bu profillerin camın oturduğu macun yuvası genişliğini aşmaması gerekir. Aksi halde kanat köşe bağlantıları için gerekli geçmelerin incelerek zayıflamasına neden olur.

         - Kanat ağacının genişliği de köşe bağlantıları göz önünde tutularak 55 mm den küçük tutulmaz.

         -Tölere genişliği 65-75 mm sınırları içerisinde kalabilir.       

         -Yağmurluk ve damlalıkla sona eren kanat alt başlığa tek parça ağaçtan soyularak elde edilir. 

         - Kanat-tölöre birleşim derzleri için, en sade kesit  lambrili derzdir.

         Ancak ısı ve ses korunumu söz konusu olursa yetersiz kalır. Bu nedenle oturma ve yatmaya ayrılan ve diğer yandan hacimler için uygun değildir.

         Bu pencerelerde, yaz aylarında iç kanatların çıkarılıp tek yüzeyle pencere olarak kullanılması halnde, kullanma kolaylaşığı gibi eskikeninde bir miktar önlenmesi mümkündür.

         Dışa açılan kanatların rüzgara karşı tam yoruyc olabilmesi için ortada sabit ara dikmeye dayanması gerekir. İç kanatların aydı dikemye bastırılması yada normal iki kanatlı bir pencere olarak yapılmasi olasılığıda vardır. Dışa açılan kunatlar gönmme mandal, çengeller veya gömme-kavrama ispanyolat yardımı ile yapılır. 

         2.6.2. Birleşik Çift yüzeyli pencere Birleşik çift yüzeyli pencereler, açılıp kapama kolaylığı ve hemen hemen ayrık çift yüzeyli pencerenin sağladığ ısı kornumunu sağlar. Daha az ahşapla yapım olanağı vardır. Derin telöreli çift yüzeyli ve kasalı pencerelrin aksine yalnız bir ispanyolet takımı ile çalışır. Camla arasındaki aralık 25-55 mm olabilir. Isı korunumu bakımından en uygun aralık 45-50 mm dir. Arada hareketsiz kalan hava tabakası ısı kaybını önler. Birleşik kanatların kapanma derzleriüç bant halinde bastığından ayrık kanatlılar kıyasla daha az yalıtıcıdır. Ancak alt başlıkla hafif metal profiller ve bütün kanat ve sabit çereçeveyi saran plastik veya kauçuk bantlar kullanmak, gerek ısı ve gerekse ses yalıtımı bakımından daha sağlıklı bir bileşik kanatlı pencede yapımına olanak sağlar. Pencere kanatları tek yada iki parçada oluşan bir sabit çerçeveye oturabilir

         Tek kanattan oluşn tek yüzeyli parçalarda kanat bir düşey kenardan kenara menteşe ile asılırken etik düşey kenarı, maksada uygun düşen bir kapanış takımı ile tölere üzerine kapanır.l

         Kanat-tölöre birleşim derzleri yağmur sularının uçeri sızmasına sebp olur. Ahşap pencerlerde bunun önüne geçilemez. Ancak sızan suların tekrar dışarı atılması mümkündür. Suların iç kanalda toplanması yerine doğrudan ve bekletilmeden dışarı akıtılması da mümkündür. Bunu sağlamak için de yatay kesitte görülen düşey iç kanaldaki ve buraya sıcak suları da işeratlendii gibi kanat alt başığında dışa açılı biçimde profillendirmek yeterli olur.

         Çift katlı pencerelerde ortada veya genişliği farkıl kanatlarda bir kenar daha yakın iki kenarıdır. Üzerined iç ve dışta binilerle örtülü kapanış çizgisi bulunur. Genellikle içe göre, sağ kanat sol kanat üzerinde örtülüdür. Kapanmayı sağlamak için ispanyolet tiplerinden biri kullanılır

         Tek kanatla pencerelerde kavrama ispanyolet kullanılması daha sıkı kapanması sağladığ için kullanılmayı tercih edilir. Pencere ar dikme ile bölünürse kanatlar bu dikme üzerinde kapanır. Bu tertipte dikmenin genişliğinin mümkün olduğu kadar azaltmak gerekir. Kapanış için mandal veb. İle, iki kanadın ayrı ayrı kapanmasını sağlamk için kapazlama ispanyolet veya gömme kavramalı ispanyolet tiplerinden birini kullanmak erekir. Ara başlık üzire bağlanan ve içe açılan havalandırma kanatlarda normal kanatların üst başlığ gelir

         2.6. Çift Yüzeyli Pencere yapımı: Çift yüzeyli pencereler ülkemizde ayrık (ksalı) ayrık (denik telerolu) ve bileşik olarak üç tip halinde uygulanmaktadır. Çift yüzeyl pencereler ısı ve ses yalıtımı sağlarlar, çift yüzey yerine tek yüzeyli tplere çeşitli nitelikte çift canlar takarak ısı ve ses korunumu sağlamak olanağıda vardır.

         2.6.1. Ayrık çift yüzeyli (kavalı) Pencere;

         Bu pencerelerde kanatlar (tek yada çift) ayrı ayrı açılırlar, kaplanırlar, iki cam yüzeyi arası,çeşitli fiziksel şartalı yerine getirmek üzere ayarlanır.Dışa gelen kanatlar telöre üzerine bağlıdır. İç kanatlar ,iç kenar kaplaması eya pervaz üzerne bağlıdır.     

         Sıva ve derz örtüsü çıtalarının kullanılmaması halinde, görünen :ahşap genişliği, duvar kenarında azalabildiği gibi iki cam arasında da dah küçülürek 82 mm den 72 mm ye indirilebilir.       

         Ayrık çift yüzeyli içe açılan pencerelerde, genişlik ve yükseklikler birbirinden farklı dış pencere küçük, iç pencere daha büyüktür.

         2.6.1.1. Ayrık ve doğrudan derin tölereye oturan, içe ve dışa açılan kanatlarda bu farklılk yokktur, kanat büyüklükleri aynıdır.

         2.6.1.3. bu pencerelerde telöre dişsiz duvara oturur.

         2.6.1.4. Dışa açılan kanatların açık durumda dış duvar yüzeyine paralel gelinceye kadar açılması veya çengeller yardımı ile yüzeye dik tutulması olasılığıda vardır.