Altın varak yaldız yapımının,bilinen en eski tarih olarak 14 - 15 yy olduğu tahmin ediliyor.Yapımı bir hayli zor ve sabır isteyen bir iş ve maliyetinin  yüksek olması nedeni ile bugün sahteleri yapılmakta ve altın varak yaldız yerine matbaacıların kullandığı "sıcak" yaldız bir diğer adı ile "çıkartma" yaldız kullanılmakta dır.Böylece altın yaldız görünümü tam olarak verilemese de fiyatlarını ucuzluğu ve çalışma kolaylığı "sahte altın" yaldızı cazip kılmış olup yapımcısı atölyelerin de sayılarını arttırmıştır.

 Özellikleri

Ağırlığı yok denecek kadar hafif olan "altın varak" yaldızın ölçüleri 8 x 8 cm dir. İmalatını yapan ülkeler başta kalite itibarı ile Almanya,Fransa ve İtalyadır. Uzakdoğuda da imalatı yapılmakta olup Türkiye de pek bilinmemektedir.

Ayar

18 karat dan başlayıp 23.75 karat'a kadar yükselir.Altının ayarı yükseldikçe rengi de "Orange" tabir edilen hafif kızılımsı bir  renge döner.

İşlenmesi

Altın varak kaplanacak olan mobilya öncelikle tamamen kazınır ve ahşap iskeleti meydana çıkartılır. Daha sonra birtakım maddelerden oluşan bir karışım ile yeniden 5 kat  kaplanır.Zımpara aşamasından sonra kırmızı renkte olan ve adına "lambez" denilen kırmızı bir toprak eritilerek eşya bu toprak ile tekrar kaplanır.Kuruma süresinin sonunda altın kaplanmaya başlanır.En son olarak ise "jade" taşından yapılan "mazgala" isimli alet ile parlatılarak yaldız kaplama işlemi tamamlanır.

 

Altın varak yaldız işlemeye başlamadan önce "yastık" denilen bir güderinin üzerine serilir

Altın yaldız kesim aşamasında..Keskin bir bıçakla yapıştırılacak alan ölçüsünde kesilir

Kesilen yaldız eşya ya kaplanma aşamasında

Bütün işlemlerin bitiminde resimde görülen ve "jade" taşından yapılma "mazgala" isimli alet ile altın   parlatılır. Kaplama, zımpara,  kuruma ve diğer işlemlerin süreleri göz önüne alındığında bir tek antika koltuğun yapım süresi ortalama 7gündür.

Yeni olarak yapılan yaldızın eskitilmesi.

Antika bir eşya ,yeni baştan altın kaplama yapıldığında eski görüntüsünü kaybeder. Bu durum bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyecektir. Yapılacak olan şey; biraz eskitme ile tarihi değeri olan mobilyanın senelerin vermiş olduğu yıpranma ve eskime den az etkilenmiş görüntü sünü kazandırmak olacaktır.

1969 yılından beri uğraştığımız altın varak yaldız kaplaması ve tablo tamiratı bugüne kadar gelmiştir. Mobilyaların yanı sıra tablo çerçeveleri ve diğer ahşap eşyalara da altın yaldız uygulanabilmektedir.