AHŞAP-YIĞMA BLOK YAPILAR

         Ahşabın bol ve ucuz olduğu bölgelerde, görünüşün güzel olması istenilen küçük binalar ahşap yığama sisteminde inşa edilir.Kullanılacak ahşabın dayanıklılığını arttırmak için koruyucu maddeler enjekte edilir. Düzgün yuvarlak kesitli 10-25 cm çapında veya dikdörtgen kesitli 8-20 cm kalınlığında ahşap tomruk veya kirişler üst üste konularcak ve köşelerde birbiri üzerine bindirilerek yapılır. Bu yapıların temelerri genellikel kargir malzemelerle duvar veya ayakl şeklinde yapılar ve Rutubetlerel karşı izole edildikten osna taban kirişi yağmur sularınn altına sızmasını önlemek için 3-5 cm dışarıya taşırılarak konulur. Taban kirişi kargir temele ankraj çubukları ile birbirlerine bağlanır veya kasa dayanma yüzeyini meydana getirecek şekilde sert ağaçtan kadıran ile, kiniş geçme yapılır.

         Çakma İskeletli Yapılar

         Ahşap iskelet yapımında ağaçlar birbirine yanaştırılarak veya oturtularak çivi ile birbirine bağlanrı. Çivili iskelet denilen bu tip ahşap yapılarda ağaçların uçlarındaki bağlantılarda sadece düz bindirmeli yapılır. Çivi, bulon veya lamalar kullanılır. Bu iskelette kullanılan ağaçlar arasınadki aralıklar geçmeliklere kıyasla  dah az tutulur. Payandalara alt uçları taba nkirişlerine ve üst uçları dikmelere dayatılarak çakılır .Kat döşeme kirişlerinin uçları taban kirişleri üzerine oturtularak çakılır. Katlarda tavan kirişleri tek vyea çifta yapılabilir. Genellikle bir cephesinde tek ve diğer cephesinde çift tabana kirişleri kulllanılır. Bu durumda cephelerdeki dikmelerin boyları bir taban kirişi yüksekliği akadar farkıl olur. Binalarda çıkıntı yapılmaıs gerekirse döşeme kirişlerinin uçları dışarı doğru uzatılır. Altlarına konulan taban kiriş yanlamalarla desteklenir.

         Geçme İskeletli Ahşap Yapılar

         İskelet yapımında uç uca ve üst üste gelen ağaçlar  eçmelerle birleştirildikten sonra çievi ve metal bağlantı amaçları kullanılır. Geçmeli iskelette payandalar al tve üst taban kirişlerine düz veya giymeli payanda geçmesi yapılarak dayatılır. Döşeme kirişlerinin uçları taban kirişelri üzerine veya taban kirişlerinin yan tarafında kiriş boyunca çıkalın latalar üzerine oturtularak çakılır. Katlarda taban kirişleri bir cephede tek ve diğer cephede çift  olacak şekilde tertip edilir. Binalarda çıkıntı yapılamış gerektiğinde döşeme veya taban kirişlerinin uçları dışarı doğru uzatılırak yanlamalarla desteklenir. Ahşap iskeletli yapılrad dikmeler iki kat boyunca devam ettirilebilir. Bu sistemde taban kirişleri dikmelere iç yüzeyden açılan yuvaya oturtularak çivilenir.

 

         1.2.2 KIRIK VE BOZUK SIRA VE MAŞALARIN ONARIMI

         Okullar da kullandığımız sıralar evlerde kullandığımız masalar ik çeşittir. Bu sıra ve masaların birincisi tamamen ahşaptan yapılmıştır .diğer bir kullanımı ise Alt tablalar metalden üst kısmı ise Ahşaptan yapılmıştır. Günümüzde ise fiyatı ucuz kullanma ömrü fazla olduğu için ikincisi tercih edilmektedir. Bu nedenle bakım ve tamiri yapmamız gerek nen önemli eşyalarınbaşında masa ve sıralar gelir. Bu eşyaların tamirinde kullanılacak malzeme aşağıdaki gibidir.      

         A.Araç-gereç seçimi; Bozuk ve kırık sıraların tamirinde aşağıdaki araç-gereçler kullanılır. Çekiç, işkence, tornavida, tokmak, töprü, sistre, iskarpela, oyma kalemleri, testere, rende, keser, gönye, kerpeten ,matkap, vida, çivi, tutkal, zımpara, Kaynak makinası, elektrot vb.

         Tamir yapılacak yerin özelliğine göre yukarıdaki araç gereçlerden uygun olanları seçilir.

         B. Bozuk kırık yüzeylerin temizlenmesi ve tutkallanması

         Sıra ve masaların kırık ve bozuk yerlern tesbitinden sonra temizelme ve tutkallam işi yapılır. Sıraların ağaç kısımları zamanla çüreyebilir. Bu yüzden çatlak ve oyuklar oluşur. Sert vurma darbe neticesinde kırık ve kopmalar, birleşme yerlerinde gevşeme görülebilir. Ayakları metalden yaplımış olan sıralrad kaynak yerinden kopmalar yeniden kaynak yapılarak giderilebilir.  

         Sıraların ağaç kısımlarında meydana gelebilecek gevşeme ve kopmaların nedeni birleşme yerlerindeki tutkalın zayıflamasıdır. Bu yerlerin önce temizlenmesi ve sonrada, tutkallanması gerekir.

         1. Temizleme işlemi, Genellikle sistre düz kalem, rende ve zımpara kullanılarak yapılır. Temizlenmemiş bir yüzeye doğrudan tutkal sürlüürse birleştirme hatalı olur. Ölçü, peş, Yamukluk ve çap konrolü yapıldıktan sonra tutkal sürülmesi gerekir.    

         2. Tutkallama; Ağaç işlerinde yapıştırcı olarak değişik tip ve özellikle tutkallar kullanılır. Hayvansal balık, bitkisle, kazein, sentetik, reçine kan albumin gibi çeşitler vardır. Tutkallar kullanıldıktan sonra ağzı kapalı kutular içinde muhafaza edilmeli

         3. Sıkıştırma; Sıkıştırma işlemi işgeclerle yapılır. El işkencesi, Putrel işkence, C-işkence vb. Bazılarıdır.      

         İşekencelerle yapılan sıkıştırmada parça deforme olmamalıdır.       

 

                                      GENEL BAKIM ONARIM        

         1.3.1. KIRIK BOZUK ELEKTRİKLE GEREÇLERİ DEĞİŞTİRME

         Çeşitil elektrikli araçlar, anahtar, priz, duy, fiş vb. Elektrik gereçleri arızalanmaktadır. Bu gereçlerin yenileri ile değiştirilmesi kolay fakat dikkat veitina isteyen bir işlemdir.

         Gerekli emniyet tedbirlerini almadan yapılacak bir işlem, elektrik çarpması neticesi ölümcül kazalara sebeb olabileceği gibi yangın gibi bir felatede neden olabilir.

         Genel olarak ampu, duy, priz, anahtar, fiş, sgorta, iletken tel, zil, buton gibi elektrik araç gereçleri kırılma-bozulma kopma gibi arızalar nedeniyle çalışmıyorsa yenisi ile değiştirilir. Değiştirme işleminde;   

         a. Araç gereçler: Değiştirme işlemi, değişecek parçanın özelliğine göre alet kullanmayı gerektirir. Bozuk bir ampulu sadece elimizi kullanarak değiştirebiliriz. Vidalı sigortayı değiştirme işlemi ise bir çok aletin kullanılmasını gerektirir. Yapılacak işe göre kntorl kalemi, tornavida, pense, yan keski, karga burun vb. Araç-gereçlerden gerekenlerin seçimi yapılır.

         B. Bozukparçaların tespiti; kullanılmadan dolayı bozulup işlemini yapamayan yalıtkan kısmında kırık ve çatlaklık olan parçalar tespit edilir.

         C. Eletriğin kesilmesi ;Elektrikle ilglii bütün tami rveonarım işlerinde işe başlamadan önce mutlaka devrenin elektrik enerjisi 220 Volt alternatif gerilimdir. 42 Volt’un üstündeki gerilim insan hayatı için tehlikelidir.

         D. Sökme ve takma; Sökem işlemine başlamadan önce bozuk olan aletin bağlantı uçlar kontrol edilir. Akımın olmadığ konrol edilir.Değişecek oln uygun takımlar kullanılarak dikkatlice sökülür. Bağlantıla sökülürken faz, nötr, toprak hattı iletkenlerin tespitin önemlidir. Sökme işlemi bittikten sonra yeni gereç takılarak bağlantı uçları dikkatlice bağlanır. Bağlantılar dikkatlice ve gevşek olmamalı iletkenlerin yalıtkan kesimleri gerektiğinden fazla soyulmamalıdır. Bağlantı bittikten sonra parç dikkatlic yerine yerleştirilmeli.  

         E. Devreye Elektrik verilmesi ve kontrol; söküp takma işlemi tamamlandıktan sonra sigorta açılarak devreye elektrik verlir. Değiştirilen gerecin görevini yapıp yapmadığı konrol edilir.

 

         1.3.2. BASİT ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ONARIMI (Ütü, ocak soba vb)

         Elektrik enejisini, ısı enerjisine çeviren elektrikli araçlardan en çok kullanılanlardan ütü, ocak, Elektrik sobası v.b araçlara genel olarak ısıtıcı adı verilir.

         Btün ısıtıcılarda bulunan öneml parçalar;

         1. Resistans; Bir ısıtıcıda elektrik enenjisini ıs enerjisine çeviren direnci yüksek olan iletkendir. Buna kısaca direnç teli denir. Genellke krom-nikel direnci büyük olduğu için rezistans olarak kullanılır.

         2. Gövde, fiş ve sap; Gövde aletin tamamını içine alacak şekilde yapılmıştır. Fiş ısıtıcıya bir kordon yardımıyla akım vermek için kullanılır.

         Elektrik çarpmasını önlemek amacıyla ısıtıcıyı dayanıklı cisimlerdn yapılmıştır.

         A. Arızanın tespiti; Isıtıcı prize takıldığında çalışmıyorsa ısıtıcının devresinde bir kopma veya temassızlık vardır. Eğer prize takıldığı zaman sigorta atıyorsa kısa devre var demektir. Metal kısmına dokunulduğunda çarpıyorsa gövdeye kaçak olabilir.

         B: İşin yapımı için araç gereç seçimi; ısıtıcı da arızaların giderilmesi için aşağıdaki araç gereçler kullanılır. Omaja uygun kablo, güve uygun fiş, ucuzluk ve kesitine uygun rezistans uygun özellikte ateş tuğlas veya mikanitten yapılmış yalıtkan

         Arıza yapımında kullanılan araçlar; Pense yan keski, çakı, tornavida kontrol kalemi ölçü aleti.

         C. Uygulama ve Kontrol;

         1. Arızayı gözle görmek,  

         2. Arızayı ölçü aleti ile tespit etmek,     

         3. Arızaya göre araç seçmek.

         4. Arızaya uygun kablo, fiş ve rizistans seçmek,

         Tamirat işleminden sonra yapılacak işler

         1. Tamir yapılan aracın kablsunu takmak,       

         2. Kordon uçları ölçü alite ile kontrol etmek

         3. Prizde akım olup olmadığına bakmak

         4. Araç çalışmaya başladıktan sonra kaçak olp olmadığına bakılır.

         REZİSTANS

         1.3. MEVCUT DİĞER ARAÇLARIN BAKIM VE ONARIMI.     

         Okulda yada evimizide bir çok basit araç ve gereç vardır. Bunlarn ufak ve basit kısımları vardır. Bunların tamiride çk kolaydır. B basit araçların tamiri yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilir.

         A. Bozuk araçların tespiti; elektrikl gereçlerden başka, masa, tahta, askılık, musluk, kapı, pencere kilitleri korniş ses düzeninde kullanılan araçlar kullanıldığı halde kapandıktan sonra su akıtan musluk güçlük çıkaran kilit arızalanmıştır.

         B. Bakım yapılacak araçların seçimi; bakım tamir edildiğinde yeniden kullanılabilecek araçlar için yapılır. Biz burada kapandığı halde su akıtan mumluğu işleyeceğiz, Kullanılan araçlar, lastik conta, anahtar,    

         C. Kullanılan araçlar, lastik conta, (soğuk su musluğu ise lastik, sıcak su musulğu ise kauçuk conta) anahtar gibi vb. Araçlar kullanlır. Tornacida.   

         D. Uygulam ve kontrol; Uygulama yapılırken anavanay gelerek su kapatılır. Tamir yerindeki su kesilmiş olur.

         Bataryanın üzerindeki mavi veya kırmızı lastikler sökülüp içerisindeki vidalar tornavid yardımıyle sökülür.

         Bataryanın kapağı çekilir. 

         Kapağın altındakii Altıgen vida anahtar yardımıyla süökülür. 

         Bu kısmın alt ucundaki Eskimi lastiği vidası çıkarılır.  

         Çapı ve kalınğı aynı olan yeni conta yerine takılır. Söökülen parçaların her biri yerine takılark musluk vea Batary kapatılır.

         Daha sonra ana vana açılarak Bataryanın tekrar su kaçırıp kaçırmadığına bakılır. Kaçırmıyorsa işlemi tamamlanmış demektir.