1.    GİRİŞ

MAĞAZALARIN MEKAN OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

SPOR KONFEKSİYONLAR

SPORTS & SPORTS

ADİDAS

ADI: SPORTS & SPORTS ADİDAS

SAHİBİ: Akın ÖZDEMİR

DEKORATÖRÜ: AYMOD A.Ş

TÜRÜ: SPOR

ADRES: Atakule iş merkezi giriş katı no:234 ANKARA

TLF:4391747

FAKS:-

TABAN YERL. ALANI:

ÇALIŞAN KİŞİ: 4

AÇILIŞ TARİHİ:15.12.1989

 

MAĞAZANIN MEKAN OLUŞUMUNU ETKİLEYEN GENEL FAKTÖRLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

1.1- FONKSİYONEL GEREKLER

1.1.1- EYLEMLER-EYLEMLER ARASI İLİŞKİLER

- Müşterinin kapıda karşılanması

        - Müşterinin isteğinin ögrenilmesi

        - Müşterinin isteğinin karşılanması için ilgili birime götürülmesi 

        - Müşteri beğendiği spor giysisini deneyebilmesi için prova  kabine götürülmesi.

        - Müşterinin tercih ettiği spor giysisinin paketlenmesi

        - Müşterinin kasaya götürülmesi.

        - Müşterinin uğurlanması

1.1.2- Mekanlar ve mekanlar arası ilişkiler

a)  VİTRİN:

Mağazada vitrininde aliminyum doğrama kullanılmış ve alçı üzerine yağlı boya ile yapılmış kolonlarla estetik bir görüntü sağlanmıştır. Vitrinin tabanı 40x40 Granit ile kaplanmıştır. Vitrin tavanı ise, mağazanın tavanı ile orantılı şekilde asma tavan olarak yapılmıştır. Vitrininde ilk önce göze çarpan mankenlerin yerleşimi adidas amblemi ve reklamıdır. Vitrinin, doğrama tavan, taban ve duvarlarında beyaz renk kullanılmış, vitrine koyulan spor giysilerle ise sıcak renkler ile akıcılık sağlanmıştır. Vitrinin aydınlatılmasında spot lambalar kullanılmıştır. Vitrinde bütün camlar kullanılmış ve camlara satışı yapılan malların marka isimleri (ADİDAS) ve mağaza reklamları yapıştırılmış ve yazılmıştır. Bu arada bu yazılan ve yapıştırılan reklam ve markalar vitrinin görüntüsünü engellemeyecek şekilde dikkat edilmiştir.

b)-GİRİŞ:

Mağazanın girişi tek kapıdan yapılmaktadır. Mağazanın ismi giriş kapısı üzerine beyaz renk üzerine mavi renkli büyük harflerle yazılmıştır. Giriş kapısında mağazanın devamı olan kahverengi granitler tabana döşenmiştir. Giriş kapısı vitrinlerin devamı şeklinde olan camdan yapılmıştır. Bu da vitrinde bir bütünlük sağlamakta, vitrini daha çekici ve estetik bir hale sokmaktadır. Giriş kapısı, çarma kapı şeklinde yapılmış, giriş ve çıkışların daha rahat şekilde olması sağlanmıştır. Kapılar 100x100x210 cm’dir.

C) TEŞHİR:

Mağazada teşhir bölümü açık metal tijlerden oluşmaktadır. Bu tijlerin bir kısmı yuvarlak- hareketli bir kısmı ise sabit metallerden oluşmaktadır. Duvarlara sergileme amacıyla düz panolar asılmış, Bu panolara giysiler bağlanarak teşhir yapılmaktadır. Teşhir panoları hareketli spotlarla aydınlatılmış istenilen bölge üzerinde aydınlık yoğunlaştırılmıştır.

Ayakkabiler ise cam raflardan yapılmış bir bölümtedir. Teşhir bölümünü daha çekici hale getirmek için adidas firmasının reklam ve markalarını simgeleyen tablo ve fotoğraflar duvarlara konulmuş, ayrıca basketbol topları köşelere dağıtılarak daha estetik bir görünüş elde edilmiştir.

d)-PROVA KABİNİ

Mağazada odun lifi levhadan yapılmış, kapı olarak perde kullanılmış olan iki adet soyunma kabini mevcuttur. Soyunma kabinlerinin önündeki duvara büyük ölçüde bir boy aynası yapılmıştır. Kabinlerin ölçüleri büyük tutulduğu için müşteriler prova sırasında güçlük çekmektedirler. Kabinler mağazanın kuytu bir köşesinde yerleştirilmiş olup, fazla dikkat çekmemektedir. Kabinler iç kısımlarına askılık ve çekecek konulmuştur. Kabinlerin aydınlatılması ise, üst kısımları açık bırakılarak tavan aydınlatılması sayesinde yapılmıştır. Kabinlerde kullanılan perdelerin renkleri dekorasyona uygundur.

E)- SATIŞ BÖLÜMÜ

Satış bölümündeki bankolar teşhir raflarının önlerine yerleştirilmiş olup kutu şeklinde yapılmıştır. Satış bankoları ile tijler arasında yeteri kadar boşluk bırakılarak  tezgahtarların rahat hareket atmeleri sağlanmıştır. Satış bankolarının alt kısımlarında canlı bölümler bırakılarak,satılan malların tanıtımı yapılmaktadır. Bankların üzerlerinde kalın camlar konulmuştur. Banklarla paketlenen eşyalar kasaya gönderilerek ücreti alınmaktadır. Kasada banklarla aynı şekilde yapılmış olup bir bütünlük sağlamaktadır. Kasa kısmında hesap makinesi, bilgisayar, hesap makinesi, yazar kasa, faks ve telefon bulunmaktadır. Satış bankolarında  ve kasada, mağazada hakim olan renk koyu yeşildir. Bank ve kasa kısmında dikey çizgiler kullanılarak yükseklik hissi verilmiştir.

f)-DEPO:

mağazada depo olarak kasanın arka kısmında ayrılmış bir oda vardır. Bu oda ile mağaza arrası bir perde ile kapatılmıştır. Depoda mevsimlik spor giysileri bulunmaktadır. Depoda mevsimine göre düzenlemeler yapılmakta, o anki mevsime göre giysiler depolanmaktadır. Ana depo olarak şirkete ait depolar kullanılmaktadır.

1.1.3-ERGONOMİ

Mağazadaki sergi tijleri ve raflar uygun yüksekliklere bağlanmış olup daha yüksekliklere baskebol topları konularak olanlardan en fazla maksimum derecede yararlanılmaya çalışılmıştır. Satış bankolarının yükseklikleri, düşük olup, çalışmada tanıtımda çeşitli zorluklarla karşılaşılmaktadır. Hareketli tijlerin kullanılması taşıma ve yer değiştirmekte kolaylık ve rahatlık sağlamakta, aralarından rahat geçiş olanlarından faydalanabilmektedir

1.2 FİZYOLOJİK GEREÇLER

Mağazada iş merkezinin içinde olduğu için dogal aydınlatmadan faydalanamamaktadır. Vitrin ve mağazanın iç kısmı spot lambalarla aydınlatılmıştır, bu aydınlatma, tavana vurulan beyaz boya ile desteklenmiştir. Tavanın içerisine gömülen spotlar, tavanı daha canlı ve hareketli bir hale getirmiştir. Vitrinin aydınlatılmasında mağazanın iç kısmındaki spotların devamı ile sağlanmıştır. Vitrindeki spot lambaları ile vitrinde daha çok hareketlilik ve canlılık sağlanmıştır.

1.2.2- ISITMA

Mağazanın ısıtılmasında merkezi ısıtma sistemi uygulanmaktadır. Isıtmada kullanılan merkezi ısıtma sistemi, tavana yerleştirilerek mağazada üstten ısıtma sağlanmıştır.

1.2.3- HAVALANDIRMA

Mağazanın havalandıralmasında merkezi havalandırma sistemi kullanılmıştır. Havalandırma tavana gömülen vantilatörlerle sağlanmışvantilatörler mağazada daha ferah ve rahat çalışma imkanı oluşturmuştur. Aynı zamanda tavana da hareketlilik ve estetik bir görünüm sağlamıştır. Yine mağazanın belli yerlerine küçük taşınabilir vantilatörler konularak havalandırma sistemi desteklenmeye çalışılmıştır. Mağazada herhangi bir yangına karşı alarm sistemi yerleştirilmiştir. Tavanda aynı zamanda, mağaza içine karbondioksit oranını ayarlayan ve yangın ihtimalini çok aza indiren bir cihaz yerleştirilmiştir.

1.2.4- DİĞER FİZYOLOJİK GEREKLER

Mağazanın dekorasyonunda canlılk oluşturmak için daha çok adidas firmasının verdiği avantajlardan yararlanılmıştır. Mağazada spor aletlerinden marka ve amblemlerden yaralanılarak canlılık ve akıcılık sağlanmak istenmiştir. Giriş bölümünün yani mağazanın ön kısmına müşterilerin ve çalışan kişilerin oturma ve ihtiyaçlarını karşılamak için banklar konulmuş, rahat bir ortam sağlanmıştır.Aynı zamanda etki çekmek ve çalışan kişilerin sıkılmaması için müzik yayını yapılmaktadır.

1.3- PSİKOLOJİK GEREKLER

1.3.1- GENEL PSİKOLOJİK VE ESTETİK ETKİLER

Tavanlarda kademeli asma tavan uyğulaması yapılmıştır. Tavana poliüretan köpük (40x40) yerleştirilmiş ve estetik bir görüntü sağlanmıştır. Tabanda ise düz bir görüntü sağlanmıştır. Zemin kahverengine yakın rente granitlerden  granitlerden kullanılmıştır. Daha çok sportif bir faaliyet sağlanmaya çalışılmış mağazada her türlü renk kullanılmış, fakat kasa bankolarda kullanılan yeşil renkle ferahlık, huzur ve canlılık verilmeye çalışılmıştır. Tabanda kullanılan granitlerde bir bütünlük sağlayarak alan daha geniş gösterilmeye çalışılmış fakat daire ve ............sahip olan tijler bu alanı engellemiştir. Mağaza içerisinde kullanılan metal aksamlı tijler bu alanı engellemiştir. Mağaza içerisinde kullanılan metal aksamlı sutünlar tijlerle uyum içerisinde düşünülmüş, bir dengeleme sağlanmıştır.

1.3.2- TEMEL TASARIM ELEMANLARININ KULLANIMI 

Temel tasarım elemanları mağazanın dekorasyonunda etkili bir şekilde  kullanılmıştır. Form olarak tijlerde ve sütunlarda daire ve türevleri kullanırken kasa ve bankolarda kare türevleri kullanılmıştır. Temel tasarım elemanlarından renk,       daha çok yeşil ve beyaz kullanılarak etki sağlamaya çalışılmıştır. Banko ve kasada kullanılan dikey yönlendirmeler çizğiselliği sağlamış, yüzeylerede doku yumuşatılmaya gidilmiştir. Ayrıcı, dekorasyonda ışık ve gölge etkisi aydınlatma ve asma tavan ile yeterli ölçüde sağlamıştır. Tavana monte edilen spot lambalar ve havalandırma -ısıtma  sistemleri tavana bir hareketlilik sağlamıştır.

1.4-TOPLUMSAL (SOSYO-KÜLTÜREL) GEREKLER

1.4.1-POLİTİK YORUMLAR

Mağazanın merkezi ve önemli bir yerde olması sebebiyle dekorasyona önem verilmiş ve oldukça etkili bir hava verilmeye çalışılmıştır. Mağazada adının verdiği bir etki oluşmuşolsada siyasi bir etki verilmeye çalışılmıştır.

1.4.2 GELENEK VE KÜLTÜREL YORUMLAR

Mağazanın dekorasyonunda kültürümüzü ve geleneklerimizi yansıtmamış daha çok Amerikan kültürünü yansıtan mağazada, kültürümüzü yansıtacak herhangi bir pano herhangi

bir pano  motif v.b bir şey kullanılmamıştır.

1.4.3-TOPLUMSAL KURAMLAR

Mağazanın bulunduğu   yerin  gelir seviyesi yüksek  olduğundan belli bir kesime hitap etmektedir. Bu sebeple mağaza dekorasyonunda diğer mağazalara göre daha dikkat çekici renk ve aydınlatma kullanılmıştır.

1.4.4-İNSANLAR ÇALIŞANLAR ARASI İLİŞKİLER

Mağazada işyeri sahibinden başka dört bayan çalışmaktadır. Bu çalışanlar gerek kendi aralarında ve gerekse müşterilerle (gözlemlediğimiz kadarıyla) rahat diyalog kurabiliyorlar ve  iyi ilişkiler  içindeler. Bütün çalışan elemanlar  hoşgörülü sıcak ve yardım sever insanlar olarak değerlendirilebilir.

1.5- YAPIMSAL GEREKLER

1.5.1-MALZEME

Mağazada kullanılan malzeme, genelde aliminyum ve metal elemanlardan yapılmıştır. Ayrıca banko ve kasada metal malzemeler kullanılarak cam ile desteklenmiştir. Zemin girişinde granit kullanılmıştır. Tavan poliüretan köpükten kaplanmış aydınlatmada spot lamba ve bazı yerlerde hareketli spot lambalar kullanılmıştır. Mağazada azda olsa ayna kullanılmıştır. Girş kapısı ve vitrinde aliminyum ve cam kullanımıştır.Tijler tamamen metalden yapılmıştır. Kabin kapısında perde kullanılmıştır.

1.5.2-KONSTRÜKSİYON

Mağazada ayakkabı sergileme bölümünden başka raf kullanılmamıştır. Sergileme sadece tijler kullanılmıştır. Konstrüksiyon olarak sadece metal konstrüksiyon kullanılmış ve sağlam bir görünümü vardır. Mağazanın tavanı metal konstrüksiyon kullanılarak polüretan köpüklerin kullanımı ile sağlanmıştır.

1.6- EKONOMİK GEREKLER

1.6.1- MALİYET

Mağazada adidas firmasının verdiği olanaklarla dekorasyonda maliyet düşünülmemiş, kaliteli malzeme ve birinci sınıf bir işçilik kullanılmıştır.

1.6.2-TASARRUF

Mağazanın bulunduğu yer nedeniyle belli bir müşteriye sahiptir. ayrıca şirketin olanakları ve büyüklüğü sebebiyle fizyolojik gereklerin hiçbirisinde tasarrufa gidilme gereği duyulmamıştır.     

VELİ BALLI

 

SPOR MAĞAZALARI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAĞAZANIN

ADI:VELİ  BALLI SPOR MAĞAZASI

SAHİBİ:VELİ BALLI

DEKORATÖRÜ:VELİ BALLI

TÜRÜ:

ADRES:

TLF:

FAKS:

TABAN YERLEŞİM ALANI :

ÇALIŞAN KİŞİ:

AÇILIŞ TARİHİ:

 

FAKTÖRLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

1.1-FONKSİYONEL GEREKLER

1.1.1-Eylemler-Eylemler arası ilişkiler

- Müşterinin kapıda karşılanması

- Müşterinin isteğinin öğrenilmesi

- Müşterinin isteğine göre ilğili bölüme götürülmesi

- Müşterinin isteğine göre malların sunulması

- Müşterinin beğendiği malı denemesi nedeniyle prova kabinine götürülmesi

- Müşterinin beğendiği malın bedelini ödemesi için kasaya götürülmesi

1.1.2-Mekanlar-Mekanlar arası ilişkiler:

a) VİTRİN:

Mağazanın vitrinide alimünyum doğrama kullanılmış ve yaldız boya rengine boyanmıştır. Vitrin zemini ve tavan beyaz renklidir. Vitrinin üst kısmı alçıpan tavan olarak yapılmıştır. Vitrin aydınlatması spot lambalar ile direkt olarak sağlanmaktadır. Vitrin cam bölmeyle mağazanıntoplam alanından ayrılmıştır. Vitrin giriş kapısı sol tarafında kalmıştır. Giriş vitrini geldikten sonra gelmektedir.

b) GİRİŞ

Zemin karo mozaikle kaplanmıştır. Fakat bırakılan alan dışında yönlendirmeye gidilmemiştir. Tabandaki karo mozaikler girişe paralel olarak döşenmek suretiyle yönlendirme yapılabilirdi. Giriş kapısı ise aliminyum doğramadan ve çerçeve içerisine cam konulmak suretiyle 100x210 cmölçülerinde yapılmış kapıdır.

c)-SERGİLEME

 

 

 

Mağazada elbiseleri sergilemek amacıyla açık ahşap raflar kullanılmıştır. Satış bankolarının üst ve ön kısmı cam yapılmak suretiyle sergilemede kullanılmıştır. ayrıca sabit ve hareketli açık metal tijlerde sergilemede kullanılmaktadır.

Mağazada sergilemede kullanılan elemanlarda kahverengi ve tonları kullanılarak tek renk hakimiyeti sağlanmıştır. Dolapların ve satış bankolarının çerçeve konstrüksiyonu kahverengi ve tonlarında yapılmıştır. Mağazadaki dolap, raf ve bankolarında tekrar uygulanmıştır. Sergileme işlevinin daha iyi yerine getirilmesi için ön kısımlar saydam yapılmıştır.

d) KABİN:

GÜNGÖRLER

BAY-BAYAN

 

 

 

 

VICE

BAY-BAYANS (KARIŞIK) KONFEKSİYON

 

 

 

VICE

ADI: VICE

SAHİBİ: VİCE ŞİRKETİ

DEKORATÖRÜ:

TÜRÜ: BAY-BAYAN

ADRES:İran cad. kurum iş merkezi  no:21/327-328 G.D. PAŞA/ANKARA

TLF: 4277551

FAKS:3878619

TABAN YERLEŞİM ALANI:

ÇALIŞAN KİŞİ:4

AÇILIŞ TARİHİ:1991

 

 

 

 

 

1.1- FONKSİYONEL GEREKLER

1.1.1- Eylemler-Eylemler Arası ilişkiler

- Müşterinin kapıda karşılanması

- Müşterinin isteğinin öğrenilmesi

- Müşterinin isbteğinin karşılanması için ilğili bölüme götürülmesi

- Müşterinin beğendiği malı giyebilmesi için prova kabinine götürülmesi

- Beğenilen malın paketlenmesi

- Müşterinin aldığı malın bedelini ödemesi için kasaya götürülmesidir.

- Müşterinin kapıdan uğurlanması

1.1.2- Mekanlar- Mekanlar arası ilişkiler

a)VİTRİN:

 

Mağazanın vitrininde metal doğrama kullanılmıştır ve Gri renkte boyanmıştır. Vitrinin arkasına metal lambiri yapılmış ve hareketlilk sağlanmıştır. Vitrinin tavanına alçıpan asma tavan yapılmıştır. Vitrinin aydınlatması spot lambalarla sağlanmaktadır. Vitrin görünümünü engellemesi için büyük cam bölmeler yapılmıştır. Giriş kapısının sağ ve sol tarafında eşit alan bırakılmıştır. Vitirin için ayrılan alan 10.27 m²’dir.

b) GİRİŞ

Mağaza girişinin üst kısmında mağazanın ismi ve sembolü siyah üzerine beyaz harflerle yazılmıştır. Siyah ile beyaz renkler kontras renkler olduğu için dikkat çetkmesine önem gösterilmiştir. Ayrıca zemin siyah veya beyaz mermerlerle kontrast bir zemin oluşturulmuştur. Bu sayede girişe dikkate çekilmesi sağlanmıştır.

Giriş kapısı ise tamamen camdan düşünülmüş ve 110x210 ölçülerinde yapılmıştır. Mağazanın girişi çarşı içine çıkmaktadır.

c)-TEŞHİR.

 

 

Mağazada elbiseleri sergilemek amacıyla ahşap dolapplar ve raflar kullanılmıştır. Bazı satış bankolarının üst kısımlarına camdan bölme yapılarak sergileme kullanılmıştır. Ayrıca kapalı sabit tijlerde sergilemede yapılmaktadır.

Mağazanın genelinde olduğu sergileme bölümündede maun kaplama kullanılmıştır. Mobilyalarda köşe oval olarak yapılmış ve bombeli cam kullanılmıştır. Rafların üzerinde flueresan ve spot aydınlatma yapılmıştır. Aksesuar olarak çeşitli antik radyolar kullanılmıştır.

d)- PROVA KABİNİ

Mağazanın arka tarafında iki adet prova kabini yapılmıştır. Kapaklar çerçeve konstrüksiyon olarak düşünülmüş çerçevenin ön tarafına ayna yerleştirilmiştir. Kabinin içine askıkonulmuş girişin karşısına boy aynası  yerleştirilmiştir. Tabanında halı ve bir adet puf konulmuştur. Aydınlatılması flueresan lamba ile yapılmaktadır.

 

 

Prova kabininin alanı müşterilerin rahat bir şekilde prova edebilmeleri için 2,5 m² olarak yapılmıştır.

e) SATIŞ BÖLÜMÜ

 

Mağazanın satış bölümü giriş kapısının tam karşısında olup arkasında oval şekilde sergileme rafları bulunmaktadır. Oval olarak yapılmasının amacı müşterinin sergilenen malların toplu bir şekilde görüp rahat bir şekilde amaçlanmıştır.

Kasa için ise girişin sağ tarafında vitrinin arkasında bir yer ayrılmıştır. Kasanın olduğu tarafta bir adet bilğisayar, faks ve telefon bulunmaktadır. Oturmak için bir adet çalışma sandalyesi konulmuştur.

E)-DEPO

Mağazada depo olarak ayrıca bir bölüm ayrılmamıştır. Depo amacıyla dolapların alt kısımları ve satış bankoların altları kullanılmıştır.

1.1.3-ERGONOMİ

Mağazadaki sergi dolapları ve rafların yüksekligi biraz fazla tutlmuştur. Ayrıca satış bankosunun arkasında yapılan oval müşterinin bütün çeşitleri bir arada görebilmesi imkanı sağlanmıştır. Kabinlerdeki ayna ve askılar çocukların rahat bir şekilde görebilecek şekilde yapılmıştır. Prova ve kabinleri de insanların rahat edebilecek bir şekilde yapılmıştır.

1.2-FİZYOLOJİK GEREKLER

1.2.1-AYDINLATMA:

 

Vitrin aydınlatması spot lambalarla yapılmıştır. Mağazanın iç aydınlatılmasıda çeşitli spot lambalar kullanılmıştır. Tavan raflarına uygun olarak orta kısmında oval ve kademeli alçıpan yapılmıştır. Kademeliolan kısımlarda endirekt aydınlatma yapılmıştır. Köşelerde karton piyer yapılımıştır. Tavanın orta kısmında oval girintinin kenarlarındaki yerlere aplik olarak kartonpiyer yapıştırılmıştır. Spotlar estetik ve düzenli bir şekilde düzenlenmiştir. Tavanın tamamı saten beyaz boya ile boyanmıştır.

1.2.2- ISITMA

Mağazanın ısıtılmasında merkezi ısıtma sistemi kullanılmıştır.

1.2.3- HAVALANDIRMA

Mağazanın havalandırılması klima ve doğal olarak yapılmaktadır. Mağaza çarşının içinde olduğundan dışarıdan herhangi bir toz v.b maddeler gelmeyeceginden v.b maddeler gelmeyecegi için kapılardan yapılan havalandırma yeterli olmaktadır.

1.2.4-DİĞER FİZYOLOJİK GEREÇLER

Dekorasyonun canlandırılması  amacıyla, tablo ayna ve antika radyolarkullanılmıştır. Mağazada müşterilerin oturabilecek bir alan ayrılmamıştır. Gelen müşterilerin ve çalışanların sıkılmamları ve monotonluktan kurtulmaları için içerde bir müzik tertibatı düzenlenmiş ve bir fon müziği çalmaktadır. Ayrıca rafların üst kısmında süs bitkileri konularak dekorasyon zenginleştirilmiştir.

1.3-PSİKOLOJİK GEREÇLER

1.3.1- Genel Psikolojik ve estetik etkiler

Duvarlar, tavan ve sütunlar beyaz saten boyalıdır. Zeminden kenarları halıfileksorta kısmında yuvarlak mermer( Orta kımı siyah kenarları beyaz rekte ) yuvarlağın bitimi ile giriş arası sarı mermerden yapılmıştır. Mağazada tam bir renk armonisi bulunmaktadır. Tavan beyaz renkte, raflar kırmızı yerler ise gri halı ve ortadaki siyah beyaz ve sarı mermer bir uyum  ve renkler arası geçiş sağlanmıştır.

Ortadaki yuvarlak mermerin kenarları beyaz bir şerit mermer ile dönüldüğü için mağazanın orta kısmında toplayıcı görevini sağlamaktadır. Malzemeler arası geçiş ise Mermer, Halıfleks, ahşap beton olarak uyumlu bir geçiş sağlamıştır.

1.3.2- TEMEL TASARIM ELEMANLARININ KULLANIMI

Mağazanın dekorasyonunda temel tasarım elemanları kullanılmıştır. Form olarak  daire ve kare’in türevleri görülmektedir. Temel tasarım elemanlarından renk;sıcak renkler çoğunlukta kullanılmış tavan ve zemin hareketlilik kazanmıştır.Zeminde sert ve yumuşak doku kullanılmıştır. Elemanların yerleştirilmesinde uygun aralıklar bırakılmıştır. Ayrıca dekorasyonda ışık -gölge etkisi aydınlatma sistemiyle yeterli ölçüde sağlanmştır. Aynı zamanda tavanda alçıpan ile yapılan dekorasyonda endirekt aydınlatma ile iyi bir aydınlatma yapılmıştır.

1.3.3-TEMEL TASARIM İLKELERİNİN KULLANIMI

Mağazadaki sergi rafları, dolaplar ve satış bankolarında ve diğer elmanlar arasında form (biçim) dikey yönlendirme uygunluk, Birlik ve denge uygunlugu göze çarpmaktadır.

Renk olarak sıcak renkler egemen olup zeminle geçiş sağlanmıştır. Tavan ile zıtlık söz konusudur.

Orta kısmındaki oval şeklindeki raflar tavana kadar yapılarak mağazada egemen durumda bulunmaktadır.

TOPLUMSAL (SOSYO - KÜLTÜREL) GEREKLER

1.4.1-Politik Yorumlar

Mağazanın merkezi bir yerde olması sebepiyle dekorasyonuna önem verilmiş ve oldukça etkili bir hava verilmeye çalışılmıştır. Mağazanın içinde geniş, rahatlatıcı bir etki vardır. Herhangi bir siyasi etki verilmemiştir.

1.4.2-Geleneksel ve Kültürel Yorumlar

Mağazanın dekorasyonunda aksesuar olarak antik eserler kullanılmıştır. ......kültürümüzü yansıtan hiç bir eşya ve figürler kullanılmamıştır.

1.4.3-Toplumsal Kuramlar:

Mağaza Kurum gibi genelde gelir seviyesi yüksek fakat her seviyeden ve değişik kültür yapısına sahip insanların bulunduğu merkezci bir yerde bulunmaktadır. Bu sebeple dekorasyonuna elden geldiğinci dikkat edilmiştir.

1.4.4- İnsanlar Çalışanlar Arası İlişkiler

Mağazada işyeri sahibi bir bayan ve üç tane bayan eleman çalışmaktadırlar. Bu çalışanlar gerek kendi aralarında ve gerekse müşterilerle rahat diyalog kurabiliyorlar ve iyi ilişkiler içerisindedir. Bütün elemanlar hoşgörülü, sıcak ve yardımsever insanlar olarak değerlendirilebilir

1.5-YAPISAL GEREKLER

1.5.1-Malzeme:

 

 

 

Sergi rafları, sergi dolapları ve satış bankoları ve çam malzemeden yapılmıştır. Zeminde mermer ve halıfleks kullanılmıştır. Tavanda alçıpen ve kartonpiyer kullanılmış, spotlarla aydınlatma yapılmıştır. Vitrinde ahşap lambiri cam ve mermer kullanılmıştır. Duvarlarda saten boya kullanılmıştır.

Giriş kapısı çamdan yapılmıştır. Tijler dolapların içlerine metalden sabit olarak yapılmıştır. Kabin kısmının ön kısmında ayna kullanılmıştır.

1.5.2- Konstrüksiyon

Mağazada kullanılan mobilyalar kutu konstrüksiyon olarak yapılmıştır. Bankoların alt kısımlarında çekmece yapılmıştır. Konstrüksiyon olarak sağlam bir görünümü vardır. Tavan alçıpan ve kartonpiyer kullanılmış Vitrin arkasında yatay lambiri kullanılmıştır. Mağazanın diğer bütün bölümleri estetik olarak kusursuz sayılabilir. Birinci sınıf işçilik kullanılmıştır diyebiliriz.

1.5.3-Teknoloji ve Teknik Yeterlilik

Mağazanın dekorasyonun kim tarafından yapıldığının bilinmemesine rağmen dekorasyonun bir içmimar tarafından yapıldığı bariz bir şekilde görülmektedir. Mağazanın tabanındaki şekil, dolap ve taban ile olan uyumu düşünülerek yapılmıştır.

ayrıca tavan konstrüksiyonu ve tavan aydınlatmasında kullanılan tekniğin yeterliliği gösterebilir. Mağada kullanılan formlara, üstyüzey işlemlerine malzemelerle, kullanılan ısıtma ve havalandırma sistemlerine bilgisayar ve yazar kasa gibi elemanlara bakarsak : bir ölçüde de olsa teknoloji ve teknikten söz edilebilir.

1.6-EKONOMİK GEREKLER

1.6.1- Maliyet

Mağazanın dekorasyonunda maliyet pek fazla düşünülmemiş, kaliteli malzeme ve birinci sınıf bir işçilik kullanılmış denilebilinir.

1.6.2- Tasarruf

Mağazanın bulunduğu

 

 

 

 

 

 

 

CANDY CANDY

BEBE KONFEKSİYONU

 

 

 

CANDY-CANDY

MAĞAZANIN

ADI:

SAHİBİ:

DEKORATÖRÜ:

TÜRÜ:

ADRES:

TLF:

FAKS:

TABAN YERLEŞİM ALANI:

ÇALIŞAN KİŞİ:

AÇILIŞ TARİHİ:

 

 

 

 

MAĞAZANIN MEKAN OLUŞUMUNU ETKİLEYEN GENEL FAKTÖRLER AÇISINDAN iNCELENMESİ

1.FONKSİYONEL GEREKELER:

1.1.1-Eylemler- Eylemler Arası İlişkiler

- Müşterinin kapıda karşılanması

- Müşterinin isteğinin öğrenilmesi

- Müşterinin İsteğinin karşılanmabı için ilğili bölüme götürülmesi .

- Müşterinin beğendiği giysiyi denemesi için prova kabinlerine ğötürülmesi

- Müşterinin tercih ettiği giysiyi paketleme.

- Müşterinin aldığı malın bedelini ödemesi için kasaya götürülmesi.

- Müşterinin kapıdan uğurlanması.

1.1.2-Mekanlar-Mekanlar arası ilişkiler

a) VİTRİN:

 

 

 

Candy Candy bebe mağazasının vitrininde çam ağacından doğrama yapılmıştır. Ahşap renği doğal halini koruması, için verniklenmiştir. Çocuk mağazası olması sebepiyle daha şirin gözükmesi için sarı ve yeşil renkte balonlar kullanılmıştır. Sarı ve yeşil renklerini bünyesinde barındıran yapay ayçiçeği bitkisi konulmuştur. Vitrin tabanı  mağazanın sembolü haline gelen yeşil ve sarı renklerden yeşil çuha ile kaplanmıştır. Izgara konstrüksiyon aralarında vitrin içine spot lamba ile aydınlatma uygulaması yapılmıştır. Giriş kapısının sağ ve sol tarafında vitrin yapılmıştır. Girşte sol tarafın alanı daha fazla tutulmuştur. Asıl sergileme sol tarafında yapılmış sağ taraf tamamlayıcı olmuştur. Vitrin içi görüntünün engellenmemesi için cam ölçüleri çok geniş tutulmuştur. Vitrinler için ayrılan alan :5 m²’dir.

b)GİRİŞ:

Mağaza amblemi vitrin camı üzerine beyaz renkte yazılmıştır. Mağaza tabanının halıfleks  olması sebepiyle girişe pas pas konulmuştur. Çarşı içerisinde olan mağazanın iki tane girişi vardır. Giriş kapıları 90x210 cm’dir. Kapılarda kullanılan malzeme cam keresete ve cam’dır. Camlara bazı ünlü bebe konfeksiyonu markaları yapıştırlmıştır. Ön tarafı kaldırma açılmaktadır.

 

 

c)-TEŞHİR

Teşhir bölümünün girişte kullanılan çam rengine yakın olan dişbudak kaplama kullanılmıştır. Dolaplardaki raflar hareketli olarak yapılmıştır. Dolap içerisine askılık demiri konularak buralara askılarda elbiseler takılmıştır. Dolap üzerine taç şeklinde bir kalınlaştırma parçası yerleştirilmiş ve bunlara profil açılmıştır. Dolaplarda sürme cam veya raf yapılmımaştır. Sergileme bölümünde vitrinde olduğu gibi sarı ve yeşil renkte balonlar takılmıştır. Sergileme bölümün ahşabın doğal rengi kullanılarak iç mekana bir doğallık verilmiştir. Masa üstü yeşil ahşabın sarıya yakın olan rengi yine vitrinde olduğu gibi hakimdir.

            Mağaza içerisinde değişik yerlere keten liri bağlanmış ve nostaljik ve doğallık bir arada uygulamaya gidilmiştir. Tişört v.b  elbiseler dönerli  tijler, yuvarlak masa şeklinde alta yerleştirilir. Masa alt kısmı dişbudak üst tablası yeşil yapılmıştır. Dolap raf ve derinlik ölçüleri farklı tutularak bir hareketlilik kazandırılmıştır. Az talep olan malzemeler altta kapalı dolap yapılmıştır. Dolabın yükseklikleri de farklı tutulmuş ve monotonluktan kurtarılmıştır. Dolap genişlikleri 90x30-45x40 olarak yapılmıştır.

d)- PROVA KABİNLERİ:

Mağazada prova kabinleri iki adettir plana göre mağazanın iki giriş kapısının tam karşısında köşeye yan yana konulmuştur. Ahşap çubuk üzerindeki askılar yardımıyla açılıp kapanan perdeler kapı görevini yerine getirmektedir.

 

 

dolapların üzerine yerleştirilen taç kısmı buralarda da devam ederek bir devamlılık sağlamıştır. Perdelerin üzerine desen olarak palyaço ve karikatürler bulunmaktadır.Kabin içleri pembe renge boyanmıştır. Prova kabinlerinin iç aydınlatması  üstteki taç kısmındaki parçanın içine yerleştirilmiştir. Prova kabinleri için 3,5 m²’dir.

 

Mağazanın satış bölümü girişte sol tarafta vitrin arkasına yerleştirilmiştir. Kasa için ayrılan bölüm 5,5 m²’dir. Oturma elemanı olarak dönerli koltuk konulmuştur. Masa üst kısmı yeşile boyanmıştır. Yan ve alt kısımlar dişbudak olarak uygulanmıştır. Yanında yazarkasa, telefon vb.elemanların konulması için masa yüksekliğinde kapaklı ve çekmeceli bir dolap yapılmıştır.

 

 

 

Masa önüne demir askılık yerleştirilmiş bu bölümede askılıklarla sergileme yapılmıştır. Kasa bölümünün arkasına ayna konulmuş ve köşelerine yapay yapraklar bağlanılmış ve sadelikten kaçınılmıştır. Kasa bölümü üst duvarına bağlanan bir klima vardır. Kasa bölümü arka duvarı pembe renge boyanmıştır. Çocuklara hitap ettiği için şirin ğözükmeye çalışılmıştır.

f)-DEPO :

Mağazada depo olarak ayrılmış bir bölüm yoktur. Fakat dolapların alt kısmına kapaklar konulmuş ve buralar geçici olarak kullanılmaktadır.

1.1.3-ERGONOMİ

Mağazadaki sergi dolapları yükseklikleri 240 cm olarak yapılmıştır. Normal insan ölçülerinde olan bir kişinin bütün raflara rahatça ulaşabileceği yüksekliklerdir. Çok fazla satış bankosu konulmamıştır. Bir tane geniş ölçülerde yapılmıştır.......yükseklikleri çocukların rahatça ulaşabileceği ölçülerdir. Satış bankosunun yüksekliği çocuklara göre yüksek  tutulmuştur.

1.2-FİZYOLOJİK GEREKLER

1.2.1-Aydınlatma :

 

Mağazanın vitrin arkası kapatılmamış ve açık bırakılmıştır. Dolayısıyla doğal aydınlatmadan fazlasıyla yararlanılmıştır. Vitrin aydınlatması ızgara konstrüksiyon olarak düşünülmüş olan dekorun arasına spot lambalar yerleştirilmiştir. İç aydınlatmalar yine spot lambalarla yapılmaktadır. Tavan beyaz renkte alçıpan olarak uyğulanmıştır. Mağaza duvarlarda çok fazla aksesuar kullanılmasına rağmer tavan sade olarak bırakılmıştır. Sadece vitrin üstü dekorasyonunda farklılık vardır. Dolapların doğal ahşap görüntüsü tavana da taşınabilirdi. İç dekorasyonda kullanılan aksesuar tavanda da kullanılabilirdi.

1.2.2- ISITMA

İş hanı içerisinde bulunan mağaza merkezi ısıtma sistemiyle ısıtılmaktadır. Sahibinden alınan bilgiye göre çok soğuk havalarda katalitik veya elektrikli soba kullanılmaktadır.

1.2.3-HAVALANDIRMA

Mağazanın havalandırılmasında iki giriş kapısından ve kasa arkasına duvara bağlanan klima yardımıyla yapılmaktadır. Klimanın kasa bölümüne konması İç görüntüde herhangi bir farklılık doğurmamaktadır.

 

1.2.4- DİĞER FİZYOLOJİK GEREÇLER

 

Dekorasyonun canlandırılması için duvarlara çok fazla yapay bitki ve yaprak konulmuştur. Vitrin ve iç kısma konulan yapay ayçiçeği buna önemli bir örnektir. Keten ipleri bağlanmak suretiyle değişik bir hava verilmiştir. Kullanılan pembe , sarı, yeşil gibi renkler çocuklara uygun olarak seçilmiştir. Dolapların renkleri açık rente tutularak iç dekorasyon bir sakinlik kazanmaktadır. Masa üzerine konulan kalemlik bile dekorasyonda kullanılan renklere uygun olarak konulmuştur.

                Çalışanların sıkılmaması ve müşterilerin dinlemesi için mağaza içinde hafif  bir fon müziği çalınmaktadır.

1.3- PSİKOLOJİK GEREÇLER

1.3.1-Genel Psikolojik ve Estetik etkiler:

                Yan duvarlarda dolaplarda açık kalan duvarlar pembe ile boyanmıştır. Zeminde  açık yeşil halıfleks kullanılmıştır. İç ortamda kullanılan sıcak renk sarı ve dinlendirici ve serinlik hissi verilen yeşil yan yana kullanılmıştır.

1.3.3-Temel Tasarım İlkelerinin Kullanımı:

                Dolap genişlikleri 45 veya 90 olarak iki farklı ölçüde tutulmuştur. Dolaplar görüntü olarak birbirini takip etmektedir. Sarı ile yeşil birbiri ile bir armoni oluşturmaktadır. Dolaplar bir dar bir geniş yerleştirilerek bir tekrar oluşturmuştur. Satış bankosu, oturma yeri, ve tij üstü daire , yarım daire ve kare olarak birbirine bir geçiş sağlamaktadır. Spot lambalarının tavanda kullanımında hiçbir değişiklik yapılmamıştır. Mağazada genel olarak sarı ve yeşil renkler hakimdir.

 

1.4-Toplumsal (sosyo-kültürel ) Gerekler

1.4.1-Politik Yorumlar:

Mağazanın bulunduğu bölgenin genellikle gelir seviyesi yüksek olan kişilerin oturduğu bölğe için dekorasyonunda titiz davranılmıştır. Çocuk ğiyimi olduğu için içeride şirin bir ortam ve çekicilik vardır.

1.4.2- Geleneksel ve Kültürel Yorumlar

Gelenek ve kültürümüzüle ilğili olarak islam dininde renk olarak sembol olarak yeşil kullanılmıştır. Bu yeşil renğinin bu konu ile ilğili olarak kullanıldığı sanılmaktadır. Dekorasyonda başka bir şekil veya mokife rastlanmamaktadır.

1.4.3- TOPLUMSAL YORUMLAR

Mağaza tunalı hilmi caddesi gibi lüks bir cadde de bulunmaktadır. Maddi olarak rahat olan insanlar bu anlamda daha çok marka ve kaliteye önem vermektedir.

Bu sebeple giriş kapısına tanınmış markaların amblemi yapıştırılmıştır.

1.4- Çalışanlar Arasi İlişkiler

Çalışanlar işyeri sahibesi ve yanında çalışan iki bayandan oluşmaktadır. Kendi aralarında iyi bir anlaşma (gözlemlediğimiz kadarıyla ) bulunuyor. Gelen müşterilerele özellikle çocuklarla iyi diyaloğ kurabiliyorlar.Gelen müşteriye karşı son derece saygılı ve ilğilenen kişiler olarak gözlenlenmişlerdir.

1.5-Yapımsal Gerekler:

1.5.1-MALZEME:

 

 

Sergileme rafları dolaplar, masalar, satış bankoları ahşaptan yapılmıştır. Vitrin üstü dekorasyonunda vitrinde, Giriş kapısında ahşap ve cam kullanılmıştır. Zemin parke üzeri halıfleks’tir Tavanda alçıpan uygulaması yapılmıştır. Aydınlatmada spot lambalar kullanılmıştır. Duvarların çoğu dolaplarla kapatılmıştır. Artan yerler ayna veya pembe plastik boya ile............

Tijler dolap içerisine askılık demiri yerleştirilmiş askılar plastiktir. Prova kabini iç bölümlere ahşap kapı görevini kumaş perde görmektedir. vitrin tabanı yeşil çuha ile kaplanmıştır.

1.5.2-Kontrüksiyon

Mağazada serğileme amaçlı çok sayıda raf kullanılmıştır. Raflar genellikle hareketlidir. Raf pimi kullanılmıştır. Dolap köşe bağlantıları kavelalı olarak yapılmıştır. Elt kapaklar bindirme olarak uygulanmıştır.  Üzerine aplik çıta çevrilmiştir. Vitrin üst dekorasyonunda ızgara konstrüksiyon uygulanmıştır. Dolapların üst kısımlarında profilli taç kısmı yerleştirilmiştir. Kullanılan yüzeysel kaplama ve işçilikte pek bariz bir hata görükmemektedir.

1.5.3-Teknolojik ve teknik yeterlilikler

Mağazanın dekorasyonu belli bir kişi tarafından yapılmamıştır. Sahibi düzenlemiştir. Dekorasyonda dolapların girintili ve çıkıntılı olarak yapılması, dolap yüksekliklerinin değişik olması dekorasyon için olumludur.

 

 

Kullanılan renkler yani yeşil ile sarı birbirleriyle bir armoni oluşturması çekici bir hal vermektedir. Diğer kullanılan aksesuarlar çocuklara hoş gelecek şekilde yerleştirilmiştir.

1.6-EKONOMİK GEREKLER:

1.6.1-MALİYET

Mağaza dekorasyonunda kulanılan malzeme kaliteli denebilir. İyi bir işçilik kullanılmıştır.Dekorasyon uygulanırken maliyet fazla maliyet gözönüne alınmıştır.

1.6.2-ARZ TALEP İLİŞKİSİ

Mağazalarda arz ve talep ilişkileri dengeli gider. Mağazalar toplum için hizmet sektörü faaliyeti, üretici için ise satış faaliyetinin yapıldığı mekanlar kullanılır.

1.6.3- TASARRUF:

       Mağazada belirli bir çalışkan düzeni oluşturulması aydınlatma, havalandırma ve ısıtma ve gerekli zamanda yapılması ve bunların bir düzen dahilinde yapılması tasarruf sağlanacaktır.

1.6.4-REKABET:

Mağazanındiğer mağazalarda rekabet edebilmesi için yıl sonu indirimleri  ve hediye paketleri verilmektedir.